BZK „Preporod“ u Trebinju obilježio 120 godina svog postojanja

 BZK „Preporod“ u Trebinju obilježio 120 godina svog postojanja

Muzičkim programom simboličnog naziva „Sevdah u gradu sunca“, koji se održao u sklopu manifestacije „Dani trebinjskih džamija“, a u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture i Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, obilježeno je 120 godina postojanja najstarije i temeljne organizacije kulture Bošnjaka – Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“.

Projekt menadžer BZK „Preporod“ – Regionalno društvo Hercegovina Amir Kadribegović u obraćanju prisutnim kazao je kako se raduje zbog činjenice što je Trebinje jedan od gradova i općina u Bosni i Hercegovini u kojima Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ kroz neku od svojih aktivnosti obilježava veliki jubilej, 120 godina od svog postojanja.

– Djelovanje „Preporoda“, naše programe i aktivnosti, uprkos svim poteškoćama, organiziramo u svim dijelovima naše domovine. Trudimo se da u sredinama gdje „Preporod“ nema svoju organizaciju kroz svoje aktivnosti na neki način budemo prisutni. Smatram da je bitno da se okupljamo, družimo i da težimo zajedništvu i zajedničkom djelovanju jer to je sigurno jedan od preduvjeta jačanja naše BiH – istakao je Kadribegović.

Glavni imam Medžlisa IZ Trebinje Hafiz Sadik ef. Fazlagić zahvalio se BZK „Preporod“ – Regionalno društvo Hercegovina što treću godinu zaredom učestvuje u organizaciji događaja koji se održavaju u sklopu manifestacije „Dani trebinjskih džamija“, navodeći kako ova manifestacija kroz godine postaje masovnija i sadržajno bogatija kvalitetnim sadržajima.

– Ove godine organizirali smo više vjerskih sadržaja na cijelom području Medžlisa Islamske zajednice Trebinje, planirana su predstavljanja književnih djela, tako da smo uz ovu muzičku veče našim trebinjcima pripremili kvalitetne sadržaje u kojima je svako mogao pronaći nešto za sebe – naveo je hfz. Fazlagić.

Pored velikog broja trebinjaca, gostiju iz Dubrovnika, Mostara i okolnih mjesta, na ovom muzičkom programu prisustvovao je i predsjednik Skupštine Grada Trebinje Dragoslav Banjak. Mostarski muzičari Adnan Pajević i Alen Gološ napravili su sjajnu atmosferu izvodeći brojne sevdalinke.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.