BZK “Preporod” proglašava DAN BOSANSKE PISMENOSTI

U povodu 830. godišnjice Povelje bana Kulina, koja je obilježena 2019. godine, a tragom Povelje o bosanskom jeziku iz 2002. godine, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ donijela je Odluku o proglašenju Dana bosanske pismenosti, koji se obilježava 29. augusta, na dan kad je 1189. godine napisana Povelja bana Kulina.
 BZK “Preporod” proglašava DAN BOSANSKE PISMENOSTI

Povelja bana Kulina najstariji je sačuvani bosanski državni dokument, ali ujedno i temeljno važni dokument bosanske pismenosti kao takve. Povelja nedvojbeno potvrđuje postojanje bosanske države u ranom srednjem vijeku, uključujući i njeno bosansko ime, baš kao što potvrđuje i povijesni kontinuitet bosanskog jezika i njegove višestoljetne pisane tradicije. Riječ je, dakle, o prvorazrednom historijskom izvoru od ključne važnosti za potvrdu milenijske povijesti Bosne, kao i njenog – bosanskog jezika, odnosno bosanske pismenosti.

Zato je 29. augusta, kao dan kad je napisana Povelja bana Kulina, dan od iznimne važnosti u povijesti bosanskog jezika i bosanske pisane tradicije, a otud i najpodesniji kao Dan bosanske pismenosti. Danom bosanske pismenosti želimo skrenuti pažnju na bosanski jezik kao takav, na njegovu povijesnu utemeljenost i njegov osobeni status i identitet, odnosno afirmirati ga kao lingvističku činjenicu, uz isticanje svijesti o važnosti maternjeg jezika uopće.

Također, Danom bosanske pismenosti želimo skrenuti pažnju i na sadržaje na bosanskom jeziku, a prije svega na bošnjačku i bosanskohercegovačku književnost, kao književnosti koje predstavljaju literarni izraz bosanske jezičke tradicije.

Uz ovo, Danom bosanske pismenosti želimo upozoriti i na kontinuirano ugrožavanje, osporavanje i negiranje bosanskog jezika i sadržaja na bosanskom jeziku, što je dugo vremena bio slučaj i u prošlosti te što je, nažalost, i dalje prisutna praksa, kojom su posebno pogođeni povratnici u bosanskohercegovačkom entitetu RS, naročito učenici, kojima se konstantno onemogućuje pohađanje nastave na maternjem – bosanskom jeziku.

Sarajevo, 28. 8. 2020.

Konferencija za medije povodom Dana bosanske pismenosti

Konferencija za medije povodom Dana bosanske pismenosti održat će se 28. augusta 2020. godine u Domu BZK „Preporod“ (ul. Branilaca Sarajeva 30) s početkom u 11.00 sati. Na konferenciji za medije govorit će prof. dr. Sanjin Kodrić (predsjednik BZK „Preporod“ i šef Katedre za bošnjačku književnost i redovni profesor na Odsjeku za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta UNSA), prof. dr. Alen Kalajdžija (direktor Instituta za jezik UNSA) i akademik prof. dr. Dževad Jahić (redovni profesor na Odsjeku za bosanski, hrvatski i srpski jezik Filozofskog fakulteta UNSA i potpredsjednik BANU).

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.