BZK Preporod predstavio knjigu o Ibrahimu Bušatliji

 BZK Preporod predstavio knjigu o Ibrahimu Bušatliji

Selman Selhanović je posebno istakao važnost objavljivanja knjige kao sjećanja na profesora Bušatliju, vodećeg bosanskohercegovačkog geomorfologa, velikog humanistu i patriotu.

Govoreći o patriotizmu profesora Bušatlije, Selhanović je naglasio da se on u svojoj šezdeset drugoj godini stavio na raspolaganje Armiji BiH 1992. godine, nudeći tada autoru knjige koji je bio sekretar za odbranu da se priključi odbrani BiH.

Autor knjige Nihad Halilbegović ističe da je ova knjiga zapis o jednom velikom čovjeku, profesoru koji je napisao više od 100 naučnih radova koji se koriste širom Evrope.

Halilbegović je istakao da je Bušatlija bio jedinstven kao naučnik i inovator koji je pronašao kraške luke, dao im ime, te koje se danas izučavaju i u SAD. Bušatlija je iza sebe ostavio više od stotinu naučnih radova, a njegov naučni angažman odjeknuo je i u svjetskoj nauci. Naime, on je pronašao novi oblik krša i nazvao ga “kraške luke”, a ova je inovacija prihvaćena u nauci kao njegova zasluga. Njegovo ogromno znanje i iskustvo bilo je ugrađeno i u većinu sportskih objekata izgrađenih za Olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine, u hidroenergetske objekte koje su gradile naše firme širom svijeta. Priča o ovom naučniku mogla bi početi i završiti s listom njegovih naučnih referenci, ali bi onda bila zamagljena njegova nesvakidašnja harizma, slobodarski duh, snažan osjećaj za pravdu i hrabrost. Većina njegovih savremenika poznavala ga je na osnovu navedenih osobina, a mnogima je od njih njegov naučni rad bio nepoznanica s obzirom na to da se radilo o specijaliziranim naukama i naučnim disciplinama. Tako ga je poznavao i autor monografije Halilbegović, sve dok nije “otkrio” njegov naučni rad.

Bosanskohercegovački geograf Ibrahim Bušatlija rodio se 1930. godine u Vitini, općina Ljubuški, gdje je završio osnovnu školu. Srednju školu završio je u Mostaru, a Filozofski fakultet u Sarajevu. Preminuo je prošle godine u 89. godini u Sarajevu. Već s trinaest godina, kako piše Halilbegović, još 1943. godine, Bušatlija se priključio antifašističkom pokretu. O tome svjedoči izjava Ferida Buturovića, omladinskog brigadnog i divizijskog rukovodioca: “(…) mada vrlo mlad, isticao se kao jedan od najdisciplinovanijih i najborbenijih omladinaca, pripravan uvijek za izvršenje svakog zadatka koji bi mu se povjerio. Njega i grupu kojoj je pripadao morali smo često sprečavati u izvršavanju akcije, s obzirom na rizik i opasnost kojima su podvrgavali i sebe i druge”, izjavio je, između ostalog, Buturović o Bušatliji.

Profesor Bušatlija predavao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, Poljoprivrednom fakultetu i Fakultetu političkih nauka.

Tokom života objavio je više stručnih radova, studija, priručnika i udžbenika, među kojima i “Kras Bosne i Hercegovine”, “Neum i bosansko primorje” te “Visoke planine BiH”.

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” i na ovaj način nastoji doprinijeti čuvanju na sjećanja na značajne naučne, kulturne i javne pregaoce koji su svojim životom i djelom obilježili dinamičnu i uzburkanu epohu sazrijevanja bošnjačkoga naroda i razvoja državnosti Bosne i Hercegovine.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.