BZK „PREPOROD“ POKRENUO MAGAZIN ZA KULTURU I DRUŠTVO “BISERJE”

 BZK „PREPOROD“ POKRENUO MAGAZIN ZA KULTURU I DRUŠTVO “BISERJE”

Portal za kulturu i društvo Biserje.ba jedan je od niza novih projekata BZK „Preporod“ i prvi značajniji novi projekt koji najstarije bošnjačko nacionalno društvo predstavlja javnosti u povodu 30. godišnjice obnove rada BZK „Preporod“.

Prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK „Preporod“, kaže da je riječ o projektu u oblasti internetsko-digitalne prezentacije kulture i društvenih pitanja, kojim će BZK „Preporod“ nastojati odgovoriti na potrebe savremenog digitalno-informacijskog konteksta, ali i na činjenicu da Bošnjaci danas žive razasuti širom svijeta i da ih je u sferi kulture i društva najlakše moguće povezati „nadaljinu“, tj. upravo putem internetsko-digitalnih platformi.

Glavni urednik i idejni pokretač Biserja je iskusni urednik Filip Mursel Begović koji je već uređivao sličan projekat u Zagrebu.

„Nastavljamo tamo gdje smo stali sa projektom ‘Behar.hr’ koji je ugašen prije nekoliko godina. Bio je to projekat kojega sam vodio u Zagrebu o koji je pokazao do koje mjere su čitatelji bili željni sadržaja koji su obojani specifičnom bojom kulture Bošnjaka. Mi ćemo ovom prilikom napraviti rebranding onoga što smo postigli sa ‘Behar.hr’ projektom u Zagrebu te ga nastaviti u obliku web magazina Biserje.ba, u nadi da ćemo uskoro dobiti i prvo tiskano izdanje. No, mi smo u stalnoj potrazi za ljepotom, koju želimo zagrliti kao sestru ili brata, što znači da se nećemo zatvarati u kulturološka geta te da vapimo za komunikacijom i dijalogom u svim mogućim smjerovima“, kaže Begović i dodaje da su ime posudili od znamenite i prevratničke antologije Alije Isakovića sa željom da dostojno nastave nisku biserja veličajne bošnjačke tradicije.

„U ovom obliku prezentirat ćemo i temeljne kulturne i društvene vrijednosti tradicije, posebno ono što ima širi vitalni potencijal, ali i proizvoditi nove, u skladu s vremenom u kojem živimo, što nam je – i jedno i drugo – nesumnjivo potrebno. Na ovu koncepciju upućuje i naziv portala Biserje.ba, koji s jedne strane asocira znamenito Biserje Alije Isakovića kao prva antologija bošnjačke književnosti kao takve, dok s druge strane upućuje na novo vrijeme i uopće novi kulturni i društveni trenutak u kojem neposredno postojimo. Pritom, kao i naša ukupna kultura i društvo, portal Biserje.ba bit će otvoren ne samo za vlastite – bošnjačke kulturne i društvene vrijednosti već i za ukupnost kulture i širi društveni okvir, u skladu s onim što je interkulturalno i mozaički složeno biće Bosne. To su vrijednosti do kojih od svojeg osnivanja prije gotovo 120 godina kontinuirano drži BZK ‘Preporod’, pa tako i vrijednosti koje će u budućnosti promovirati i razvijati i naš portal Biserje.ba“, kaže Kodrić.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.