BZK “Preporod”, HKD “Napredak” i SPKD “Prosvjeta” u Brčkom obilježili Međunarodni dan maternjeg jezika

 BZK “Preporod”, HKD “Napredak” i SPKD “Prosvjeta” u Brčkom obilježili Međunarodni dan maternjeg jezika

Podružnice BZK “Preporod”, HKD “Napredak” i SPKD “Prosvjeta” u Brčko Distriktu 21. februara zajedničkim izletom u podmajevičko selo Štrepci podsjetili su na važnost Međunarodnog dana maternjeg jezika. U obilježavanju tog važnog datuma učestvovalo je stotinjak članova BZK “Preporod”, HKD “Napredak” i SPKD “Prosvjeta”.

Izletnici su posjetili nekoliko lokaliteta na području Štrepaca i Gornjeg Zovika za koje smatraju da predstavljaju važno kulturnohistorijsko naslijeđe Brčko Distrikta koje je nepravedno zanemareno.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Brčko Dragan Tomić izjavio je da je riječ o još jednom zajedničkom projektu koji, osim što potvrđuje uspješnu saradnju tri nacionalna društva u Brčko Distriktu, ima za cilj podsjetiti na raznolikost i bogatstvo kulturnog naslijeđa Brčkog.

Govoreći o važnosti obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, predsjednik HKD “Napredak” Brčko fra Mirko Jozić naglasio je da je važno poznavati maternji jezik jer je to preduslov da bismo poštovali i vlastite kulturne vrijednosti, ali i vrijednosti ljudi s kojima živimo.

– Jezik je čudo, svi u jeziku sudjelujemo, u jeziku živimo, jezikom se služimo, a i on se služi nama a toga najčešće nismo svjesni. Mislim da bi bilo dobro da više njegujemo jezik jer naš narod u Bosni je dobar, ali jezik mu nije uvijek takav – izjavio je Jozić.

Predsjednik BZK “Preporod” Brčko Edin Jašarević kazao je da to društvo već godinama obilježava ovaj važan datum te da se nada da će aktivnosti poput ove skrenuti pažnju lokalne i šire javnosti na zaboravljenu baštinu brčanskog kraja jer je ona neodvojiv dio nacionalne kulture.

Izletnici su posjetili nekropolu stećaka koja se nalazi pored kapele Svetog Jurja, a nakon toga i nekropolu Svatovsko groblje. Arheologinja Enida Murselović učesnicima izleta je predstavila nekropolu naglasiviši da je riječ o lokaciji koja do sada nije arheološki istražena niti je poznata naučnoj i kulturnoj javnosti.

– Riječ je o skupini od tridesetak spomenika koji su najvjerovatnije nastali u kasnom srednjem vijeku. Većina spomenika nema natpis, ali su bogato ukrašeni motivima karakterističnim za kasni srednji vijek, kao što su motiv križa, mjeseca i rozete. Za nastanak Svatovskog groblja vezuje se nekoliko lokalnih legendi koje također predstavljaju dio naše kulturne baštine. Ono što bi trebalo biti prioritet u narednom periodu jeste da se lokalitet zaštiti i arheološki istraži – izjavila je Murselović.

Dio programa izleta bila je i posjeta cincarskom naselju Kalajdžije koje je nakada predstavljalo jezgru trgovačkog i zantlijskog života u ovom kraju Bosne. O nastanku naselja govorio je književnik i publicista Petar Vasić. On je naglasio da su se Cincari u Posavinu i podmajevički kraj naselili u prvoj polovini 18.vijeka te da su po zanimanju uglavnom bili trgovci i zanatlije.

– Do danas je u Kalajdžijama sačuvana pravoslavna crkva Svete Trojice te nekoliko starih kuća koje predstavljaju lijep primjer arhitekture 19. vijeka. Kuće su, nažalost, u prilično lošem stanju i zahtijevaju hitnu rekonstrukciju – kazao je Vasić.

Učesnici izleta su posjetili i imanje porodice Zaimović koje se nalazi u neposrednoj blizini Kalajdžija. O historijatu porodice Zaimović govorio je Ćazim Suljević, šef Službe za arhiv Brčko Distrikta.

– Zaimovići su porodica za koju se pretpostavlja da vode porijeklo od srednjovjekovnih plemića Altomanovića. Graditeljski kompleks na imanju Zaimovića nekada se sastojao od kule i muškog i ženskog konaka a do danas je, nažalost, sačuvan samo ženski konak. Kao i sve spomenike baštine koje smo danas obišli i konak Zaimovića bilo bi neophodno stručno istražiti, zaštititi i uvrstiti ga na listu kulturnog naslijeđa Brčko Distrikta BiH – izjavio je Suljević.

 

Izvor: www.startbih.ba

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.