BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH: Predstavljen projekat „Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava“

 BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH: Predstavljen projekat „Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava“

U okviru višednevne manifestacije obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, 26. februara u BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine predstavljen je projekat Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava koji udruženje realizira uz podršku Britanskog konzulata u Bosni i Hercegovini. U okviru programa govorilo se o pravima osoba sa invaliditetom, dok je drugi dio programa bio posvećen pedesetoj godišnjici rođenja bošnjačkog i bosanskohercegovačkog književnika Bekima Sejranovića.

Koordinatorica projekta Enida Murselović kazala je da Analiza potreba, prava i položaja osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini koju je 2017. godine realizirala Fondacija za socijalno uključivanje u Bosni i Hercegovini pokazuje da je položaj osoba sa invaliditetom skoro isti u svim dijelovima Bosne i Hercegovine te da je ta populacija najčešće izložena višestrukoj marginalizaciji i diskriminaciji.

– Glavni ciljevi projekta koji predstavljamo su unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom te promocija zagovaračkih aktivnosti putem platforme Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje koja će biti jedan od rezultata projekta. Aktivnosti smo počeli jučer u okviru manifestacije BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika. Naši saradnici i volonteri su na Trgu mladih razgovarali sa građanima o značaju maternjeg jezika i pravima osoba sa invaliditetom te su podijelili oznake za knjige (bookmarke) sa inspirativnim citatima književnika Bekima Sejranovića u povodu obilježavanja pedesete godišnjice njegova rođenja koji su odštampani na latinici i Brajevu pismu – izjavila je Murselović.

O poteškoćama sa kojima se susreću osobe sa invaliditetom u svakodnevnom životu govorila je diplomirana bibliotekarka i aktivistica za prava slijepih i slabovidnih osoba Amna Alispahić. Kazala da su posljednjih godina zbog pandemije i ukupne političke i ekonomske situacije svi okrenuti sebi i da je teško u tom kontekstu očekivati sluh društva za probleme osoba sa invaliditetom. Nadalje, dodala je da, ukoliko se govori o pristupu književnim djelima, napredak savremene tehnologije i mogućnost da kompjuter čita bilo koji tekst pružaju daleko veće mogućnosti pristupa književnim djelima. Moderatorica programa Enida Čejvanović naglasila je da je BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine u okviru obilježavanja Dana maternjeg jezika događaj posvetio onima koji svijet osjećaju i vide drugačije.

 

IZVOR: FENA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.