BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH: Književna večer s Ingom Schulzeom

 BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH: Književna večer s Ingom Schulzeom

U organizaciji BZK „Preporod“ Brčko distrikt Bosne i Hercegovine i Fondacije porodice Bećirević iz Brčkog, a u saradnji s Goethe institutom iz Sarajeva, 26. jula u Brčkom održana je književna večer s njemačkim književnikom Ingom Schulzeom, gdje je predstavljen najnoviji Schulzeov roman koji nosi naziv Čestite ubice, a uz autora u predstavljanju su učestvovali doc. dr. Naser Šečerović i prof. dr. Vahidin Preljević.

Prof. dr. Vahidin Preljević kazao je da je u gotovo svim Schulzeovim radovima tema tranzicija te da Schulze, kao autor koji je odrastao u bivšoj istočnoj Njemačkoj, tematski kruži oko sudbonosne 1989. godine kao prijelomne tačke u njemačkoj povijesti.

– U svojim pripovijetkama, romanima i esejima Schulze ne osuđuje prošlost nego je pokušava sagledati iz više gledišta kako bi se bolje percipirala sadašnjost. Za čitaoce našega podneblja, koji su kao i Schulze doživjeli propast jednog sistema i koji žive još uvijek tranziciju u kojoj se neki novi sistem još uvijek nije stabilizirao, važno je čitati autore koji imaju slično iskustvo, prije svega mislim na iskustvo gubitka i pokušaja da se prilagode novim okolnostima. Ako govorimo o njegovom spisateljskom postupku, važno je uočiti da Schulze nije autor jedne poetike i jednog načina pripovijedanja, on nastoji iz djela u djelo, uvijek iznova, tražiti novi izraz koji bi odgovarao onome što piše. Schulze, dakle, ne piše po maniru, nego uvijek traga za novim skladom i harmonijom, odnosno traga za novim odnosom između forme i sadržaja – izjavio je Preljević.

Schulzeov roman Čestite ubice na bosanski jezik preveo je doc. dr. Naser Šečerović, koji je pisao i pogovor za bosanskohercegovačko izdanje romana, a koje će iz štampe izaći sredinom jula u izdanju izdavačke kuće Connectum iz Sarajeva. Šečerović je kazao da je Ingo Schulze u našoj regiji prisutan s više prevedenih djela te da je prevođenje romana ovog romana za njega kao prevodioca predstavljalo zanimljivo iskustvo.

– Roman, na prvi pogled, djeluje jednostavan, bez ikakvih komplikacija, međutim kada se počne s prevođenjem, vidite da je upravo ta jednostavnost problem jer je morate zadržati i u prijevodu kako bi se sačuvao taj lijepi i jednostavni spisateljski stil – izjavio je doc. dr. Šečerović.

Autor Ingo Schulze kazao je da struktura romana na samom početku pisanja uopće nije bila određena te da mu je namjera bila napisati priču po uzoru na pripovijetku Levijatan Josepha Rotha.

– Kada sam počeo pisati, vidio sam da ne mogu ispričati tako lijepu priču kao što je to uradio Joseph Roth. Želio sam napisati jednu vrstu bajke o životu koji sam i sam preživio, međutim, taj ton legende ili bajke trebao je dovesti do distanciranja kako bi se taj život mogao bolje vidjeti. Pored toga, trebala je nastati napetost između tog staromodnog tona bajke ili legende i modernog vremena o kojem se priča, tako da je u prvom dijelu romana u fokusu junak priče, u drugom dijelu je u fokusu pripovjedač koji priča priču i njegov odnos prema onome što priča, dok je u trećem dijelu romana priča ispričana iz perspektive lektorice koja čita rukopis – kazao je Schulze.

Ingo Schulze rođen je 1962. godine u Dresdenu, a živi u Berlinu. Nakon studija klasične filologije i germanistike u Jeni radio je kao pozorišni dramaturg i urednik novina. Čim se 1995. godine pojavila njegova prva knjiga 33 trenutka sreće, i kritika i publika su je odmah prihvatile s oduševljenjem. Knjiga Simple Storys (1998) postigla je spektakularan uspjeh i uvrštena je u školsku lektiru u Njemačkoj, a zatim je uslijedio Schulzeov opus magnum Novi životi (2005), zbirke priča Mobilni (2007) i Narandže i anđeli (2010), kao i romani Adam i Evelin (2008) i Peter Holc.

Ingo Schulze je objavio brojne eseje i govore, među kojima su Šta hoćemo? (2009) i Naša lijepa nova odjeća (2012), kao i umjetničku knjigu Uvježbavanje raja (2016). U proljeće 2020. godine objavljen je njegov roman Čestite ubice koji je bio nominovan za Nagradu Sajma knjiga u Leipzigu. U oktobru 2020. Ingo Schulze je odlikovan Ordenom Savezne Republike Njemačke za svoj angažman kao politički autor i umetnik. U proljeće 2022. objavljena je knjiga Amerikanac koji je prvi otkrio Kolumba…. Djela Inga Schulzea nagrađena su brojnim međunarodnim nagradama i prevedena na 30 jezika.

 

IZVOR: FENA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.