BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH: Izložbom „Zajedno“ zagovaramo ljudska prava

 BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH: Izložbom „Zajedno“ zagovaramo ljudska prava

Izložba fotografija mlade brčanske umjetnice Zerine Kurtović otvorena je sinoć u Brčkom u dvorištu Fondacije porodice Bećirević. Izložba nosi naziv Zajedno i dio je projekta zagovaranja za ljudska prava koji realizira BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH u saradnji sa organizacijom „British Council“ u Bosni i Hercegovini.

Zerina Kurtović već nekoliko godina bavi se fotografijom, naročito je zanima umjetnička fotografija, a izložba Zajedno ima akcenat na portretima koje je autorica radila s studenticom Marijom Jović koja je izuzuetno aktivna kada je riječ o zagovaranju za prava osoba s invaliditetom u Brčkom.

– Marija je, nažalost, zbog porodičnih obaveza, spriječena prisustvovati otvaranju ove naše, rekla bih, zajedničke izložbe. S njom sam uradila seriju fotografija na mjestima u gradu na kojima su prisutne arhitektonske barijere koje njoj kao osobi s invaliditetom otežavaju svakodnevne aktivnosti. Fotografirale smo gradske trotoare i ulaze u institucije koji su neprilagođeni kretanju invalidnih osoba, parkinge namijenjene invalidnim osobama koje su uzurpirali nesavjesni vozači, vozila parkirana na trotoarima koja onemogućuju kretanje osoba u invalidskim kolicima. Želja nam je bila prikazati dio Marijine svakodnevnice, s akcentom na izazove i poteškoće koje otežavaju njene svakodnevne životne aktivnosti – izjavila je Kurtović.

Izložba Zajedno završna je manifestacija projekta “Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava kroz mrežu medija i stručnjaka putem osnivanja Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje” koji BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH realizira uz podršku organizacije „British Council“ u Bosni i Hercegovini.

Prema riječima koordinatorice projekta Enide Murselović, glavni ciljevi projekta su unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom, njihovo uključivanje u kulturne i društvene aktivnosti, kao i promocija zagovaračkih aktivnosti za unaprjeđenje njihovog položaja u društvu.

– Do sada je u sklopu projekta realizirano više interesantnih aktivnosti. Između ostalog, obilježili smo Međunarodni dan maternjeg jezika uz književnu večer Sjećanje na Bekima Sejranovića i prezentaciju Pristup informacijama kao jedan od važnih preduslova za uključivanje slijepih osoba u život zajednice. Prije mjesec dana s radom je počela i platforma Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje pod nazivom Cerpoma. Pozivamo građane da se prijave i preko internet platforme postanu dio naše priče zagovaranja za ljudska prava – izjavila je Murselović.

 

IZVOR: FENA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.