BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH i u prošloj godini ostvario kontinuitet uspješnog djelovanja

 BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH i u prošloj godini ostvario kontinuitet uspješnog djelovanja

Sumirajući rezultate rada BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH u 2022. godini, u ovoj kulturnoj organizaciji kažu da su zadovoljni realizacijom planiranih aktivnosti te da bi se protekla godina mogla označiti kao izuzetno uspješna po brojnosti realiziranih sadržaja, kao i po njihovom kvalitetu i raznolikosti.

Kako je u razgovoru za FENA-u kazala predsjednica BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH Adisa Osmić-Smajić, u protekloj godini BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH potvrdio je višegodišnji kontinuitet uspješnog djelovanja, a aktivnosti su realizirane u nekoliko pravaca – organizirano je sedam književnih večeri, jedna kaligrafska i dvije izložbe dokumentarne fotografije te su prigodnim programima obilježeni značajni međunarodni datumi i godišnjice važnih događaja iz prošlosti BiH. Uporedo s tim, redovne su bile stalne sekcije BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH koje okupljaju značajan broj djece i omladine.

Osmić-Smajić naglašava da su u BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH naročito ponosni na istraživačke projekte koji su realizirani u 2022. godini.

– Uspješno smo završili dvogodišnji projekt posvećen istraživanju nematerijalne baštine Brčkog i okoline. Rezultat ovog istraživanja je zbornik radova koji je predstavljen na stručno-naučnom skupu održanom u maju 2022. Nastavilo se i s realizacijom istraživanja o temi Doprinos Alijage Kučukalića i njegovih potomaka urbanom razvoju Brčkog i okoline. Simpozij o ovoj temi održan je u novembru kada su predstavljeni radovi učesnika istraživanja koji će biti objavljeni u prigodnom zborniku čije štampanje je planirano za proljeće 2023. godine – navela je Osmić-Smajić.

Također, u prošloj godini BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH je uz podršku organizacije British Council u Bosni i Hercegovini realizirao projekat pod nazivom Uvođenje održivog modela zagovaranja za ljudska prava kroz mrežu medija i stručnjaka putem osnivanja Centra za istraživanje, izradu javnih politika i zagovaranje čiji su glavni ciljevi unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom, njihovo uključivanje u kulturne i društvene aktivnosti, kao i promocija zagovaračkih aktivnosti za unapređenje njihovog položaja u društvu.

Osmić-Smajić ističe da Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u BiH, kao temeljna i najstarija kulturna institucija Bošnjaka, u 2023. godini obilježava 120 godina postojanja i rada, a BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH je jedan od 60 odbora u BiH i svijetu i, prema njenim riječima, predstavlja primjer najuspješnije lokalne organizacije BZK „Preporod“. BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH baštini tradiciju kulturno-potpornog društva „Islahijet“ kao najznačajnijeg nacionalnog i kulturnog projekta Bošnjaka Brčkog u 20. stoljeću. Dom Islahijeta je zbog svog historijskog i kulturnog značaja proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine i danas je sjedište BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH i prepoznatljivo mjesto kreacije i realizacije brojnih i raznovrsnih kulturnih i umjetničkih programa i sadržaja.

Na pitanje kako održati kontinuitet i kvalitet dostignutog nivoa aktivnosti, Osmić-Smajić kaže da su, uz entuzijazam brojnih aktivista, finansijska sredstva za osnovne i nužne materijalne troškove, kao što su održavanje zgrade Islahijeta i administarivni troškovi, osnovna pretpostavka za očuvanje kontinuiteta i kvaliteta rada. U prethodnom periodu izvori finansijskih sredstava bile su članarine i donacije članova i prijatelja BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH te dotacije iz budžeta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

– Nažalost, u prethodnoj godini finansijska pomoć iz budžeta Brčko distrikta BiH je izostala zbog nejasnih i neuređenih pravilnika i komplikovane procedure o dodjeli sredstava. Imamo li na umu činjenicu da djelujemo i realizujemo programe u zgradi Islahijeta koja zahtijeva značajna sredstva za brigu i održavanje, finansijska pomoć članova i lokalne zajednice je uvjet za nastavak uspješnog djelovanja. Zgrada Islahijeta javno dobro koje koriste i druge organizacije i pojedinci u različite kulturne, obrazovne i humanitarne svrhe, ali je briga o objektu na našim plećima. U godini koja je pred nama očekujemo veću podršku institucija vlasti Brčko distrikta BiH, ali i naših članova i simpatizera – naglasila je Osmić-Smajić.

Izvršni sekretar BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH Senka Merić kazala je da su sve sekcije BZK „Preporod“ Brčko distrikt BiH bile izuzetno aktivne u prošloj godini te da je zabilježen značajan broj nastupa u BiH i inozemstvu.

– Najveći broj polaznika broji naša Sekcija učenja stranih jezika, ona okuplja blizu dvije stotine djece i odraslih. Važno je istaknuti da su u protekloj godini izuzetno aktivne bile naše kulturno-umjetničke sekcije Sekcija violine, klavira i gitare, Mješoviti hor i Ansambl pjesama i igara. Među brojnim nastupima polaznika ovih sekcija mogli bismo izdvojiti program obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Republici Turskoj. Tom prilikom naši članovi su u gradovima Istanbul, Bursa i Samsun izveli prigodan kulturno-umjetnički program i tako na najljepši način predstavili BiH i Brčko – podvukla je Merić.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.