Banjalučki “Preporod” održao književno veče „Pravo na ljubav“

 Banjalučki “Preporod” održao književno veče „Pravo na ljubav“

Pjesmom Vezeni most najpoznatije banjalučke pjesnikinje Nasihe Kapidžić-Hadžić, predsjednica BZK „Preporod“ Banjaluka mr. Edina Heldić-Smailagić je poželjela  dobrodošlicu prisutnima, u velikoj pozorišnoj sali u dvorani Obilićevo, u ime svih članova Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ i u svoje lično ime. Istaknula je da je događaj „Nježni pupoljak“ plod saradnje Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Banjaluka, „Preporoda“ Banjaluka i Usaid-ovog mirovnog projekta PRO Budućnost. Događaj koji je prije bio raskošna ruža nego pupoljak, okupio je pedesetak ljubitelja pisane riječi i etno kuhinje sa ciljem poziva na ljubav. Energična Edina je vješto i sigurno na Međunarodni dan ljudskih prava usmjerila pažnju na ljubav, koja je „iznad svih potreba i prava“.

..“Ljubav je vezeni, tanki most kojim treba da hodamo, u susret onima koji to isto rade, s one druge strane..Za neke susrete treba hrabrosti i odvažnosti, za ovaj naš susret je dovoljna samo ljubav, ljubav koja u sebi ima obilje snage da promijeni i smjer rijeke koja teče ispod mosta grada od lišća…Hvala vam svima što ste došli da zajedno pošaljemo poruku ljubavi i mira. …“

Pjesnički maraton je počeo s pjesmama banjalučkih pjesnika, Ismeta Bekrića i Ranka Pavlovića, koji su bili spriječeni da dođu. U njihove ime je pjesme čitala Edina Heldić-Smailagić. Program je obojila i muzika. Publika je mogla da čuje glas Gabi Novak koja pjeva pjesmu koju je napisao veliki Ismet Bekrić. „Ljubav je kao kiša, koja nikad ne hlapi,i kad se sve utiša čujemo njene kapi…“ Takođe Ismetova pjesma „Klupa na kraju aleje“ koju je otpjevao Edin Ćejvan ukrasila je poruku događaja, koja će zasigurno pokucati na prava vrata.

O ljubavi su u daljem programu kroz stihove govorili istaknuti književnici našeg podneblja. Šarmantni predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine Hadžem Hajdarević je bosanskohercegovačka rubaija ljubavi, koja plijeni i osvaja, i koja se čula i daleko od Banjaluke tu noć.

„Ljubav može cvasti jedino kad ima

 čvrst korijen kojim svim osjetilima

daruje što duša poželi da kuša,

uzimljujući dare što ih vraća plima.“

„Ljubav se ne veže za godišnja doba;

Svaki dan je radost, svih čula seoba

k novim  voljenjima u kojima zima

i ljeto su isti- od beše do groba…“

„Kad bi me pitali, šta je ljubav za me,

rekao bih: Rubac u boji ciklame?

Ili, pogled u kom dotičemo rukom

suštu Božju svjetlost u srčici tame?

Ugledni književnik iz Sanskog Mosta Amir Talić, pored toga što se upisao u knjigu talentovanih, on je i živi dokaz da ljubav pobjeđuje i da postoji nešto u nama očuvano i vrijedno, gotovo nedodirljivo, nešto kao „nevidljiva kuća koju tragači neće naći i koja je samo naša, iz koje nikad nećemo izići.“ Ta „nevidljiva kuća“, usudićemo se reći, naš je štit od svega što nas juri u zemaljskom svijetu.

Razigrani dječak, veliki  dječiji pisac Muhidin Šarić je pjesmom o prvoj ljubavi izmamio obilje smijeha i u publici, ali i stihovima na svoj neobičan način dočarao „onlajn“ nastavu, nošenje maski i koronu.

Publici se predstavilo i zlatno slovo satire književnik Miladin Berić, koji je predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske-Banjaluka, kao i direktor Književne zajednice „Vaso Pelagić“ Banjaluka. Vrlo emotivno je recitovao svoju ljubavnu sagu s kojom je isprepleten i dan danas, ali je i na kraju večeri ipak pročitao svoju satiričnu pjesmu, smiješnu koliko i tužnu. Satira je njegov način u borbi za ljubav i bolje sutra, u koje čvrsto i vjeruje.

Na kraju večeri, kao iznenađenje, pojavili su se na binu mladi banjalučki pjesnici: višestruko nagrađena Selena Berić i dječiji pjesnik Goran Veselinović.

Program je zatvorila predsjednica BZK „Preporoda“ Banjaluka svojom pjesmom Ljubav

Ljubav boji svijet najživljim bojama,
obasjava i najmračniji kut skrivenih misli,
udahnjuje život uvelim srcima
i sve što misliš da nisi ONA sazda u tren oka.
Ljubav ima moć proroka koji sjedi na najljepšoj zvijezdi
uvijek se ugnijezdi u one koji vjeruju,
okrilati ih da mogu da lete i da stignu gdje god žele,
zato ispred svega biram NJU kao božanstvenu silu
koja nema mjeru
i letim, letim.

Manifestacija “Pravo na ljubav” završena je ukusnom etno kuhinjom, koju su za publiku spremale vrijedne članice Društva.

Ovaj događaj zasigurno pokazuje da je 2020. godina godina buđenja banjalučkog Preporoda. Mi im čestitamo na ponovnom rođenju. Želimo im da nastave put, koji je za njih počeo da gradi neponovljivi entuzijasta Fuad Balić, 2002. godine, obnovom rada Društva. Želimo im da se sjete volje, ljubavi i želje rahmetli Fuada Balića i da u tome nađu snagu da se izbore za svoj status u Banjaluci.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.