ALIKADIĆEV LAKMUS: Srebrenici se daje, od Srebrenice se ne uzima

 ALIKADIĆEV LAKMUS: Srebrenici se daje, od Srebrenice se ne uzima

Piše: Nermin Hodžić

Na današnjoj, 26. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, odgovarajući na prilično veliki broj zastupničkih pitanja, ministar kulture i sporta u Vladi KS Kenan Alikadić izgovorio je rečenicu koja u srž pogađa naš odnos prema sebi, vlastitom narodu i vlastitoj zemlji. Alikadić je skupštinske zastupnike obavijestio o činjenici da je na ovogodišnji Javni poziv za finansiranje projekata iz oblasti kulture i sporta prijavljen vidno povećan broj projekata vezanih za Srebrenicu, što po njemu vjerovatno proizlazi iz pomisli podnositelja takvih zahtjeva da ministarstvo neće (zbog simboličke težine Srebrenice i njegove lične naklonosti) odbiti takve zahtjeve uprkos strogim kriterijima i procedurama.

No, izgleda da su se takvi itekako prevarili. Ministar Alikadić im je sa skupštinske govornice poručio da je Srebrenica simbol stradanja i naša svetinja te da se Srebrenici – svetinji daje, a od Srebrenice (čitaj: na Srebrenici) se ne uzima. Oni koji su za jednodnevni najam bine tražili iz budžeta 12.000 KM, a svoj su projekat procijenili na 150,000 KM, ipak su, čini se, htjeli uzeti!

Vjerovatno ima i onih koji će ovakav stav ministra Alikadića tumačiti kao populistički, ali on ih je unaprijed demantirao. Naime, njegovi dosadašnji istupi, mjereni njegovim učincima pa i načinom na koji je pristupio realizaciji spomenutog Javnog poziva i odnosom prema javnom novcu, ali i institucijama kulture u Kantonu Sarajevo, svjedoče o dosljednosti i principijelnosti rijetko viđenoj u ovdašnjoj političkoj praksi.

Možda Alikadić nije ni svjestan da je samo svojim obraćanja Skupštini KS, koji se tiče odnosa prema Srebrenici, na dan 16. 6. 2020. definirao jedan od lakmusa kojima će se ubuduće mjeriti odnos naših političara i dužnosnika, posebno onih bošnjačkih, ali jednako tako i svih drugih korisnika budžetskih sredstava, makar oni bili i stvarne ili pseudo-ikone ovdašnje urbane kulture, prema javnom dobru, prema narodu i domovini.

Naposljetku, u pitanju je odnos prema našim svetinjama.

❓ Odgovori ministra Kenana Alikadića na pitanja zastupnika postavljena na današnjoj 26. radnoj sjednici Skupštine KS.Pogledajte ⬇️

Posted by Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo on Utorak, 16. juni 2020.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.