Ahmet Hromadžić: “Ledena gora”

 Ahmet Hromadžić: “Ledena gora”

LEDENA GORA

 

– U toj gori dalekoj, u toj gori tamnoj pade snijeg. Pade i osta. A sa snijegom se zacari i led. Uvuče se svuda. U srce drveta, u kamen, u zemlju, u vodu. I tako posta planina vječnog leda i snijega.

Sunce se nije ugasilo, ali njegovi topli zraci nisu stizali do te planine. Na njihovom putu stajali su oblaci, mrki i neprobojni. Sunce nije darivalo život ni zemlji, ni travki, ni živom stvoru. Sve je bilo sleđeno, sve snijegom zameteno. Ispod debelog bijelog pokrivača ležale su sleđene srne i vukovi, medvjedi i lisice, a na granama drveća ptice, one iste što su nekad budile šumu i dočekivale zoru pjesmom. Led je okovao leptira na šarenom cvijetu, I bubamaru u travi, i vrijednu pčelicu. Led nije ništa ostavio, ništa poštedio. Njegovi vječni zarobljenici postajali su i svi stvorovi koji bi zalutali u ovu šumu, a njih je bivalo sve više i više jer je šuma čuvala svoju tajnu.

Jednom u šumu zaluta pas. Zaluta i osta.

Ne zna se da li je to bio jedini pas koji je ostao negdje u dubokom snijegu okovan ledom, ali je sigurno da nijednog drugog psa nisu toliko tražili, nisu toliko žalili, jer je taj pas imao velikog prijatelja – dječaka. I taj dječak niti je prestao da tuguje niti je prestao da traži svog vjernog pratioca.

Uzalud su ga tješili, uzalud su mu savjetovali:

– Uzmi drugog psa. Imaćeš opet dobrog i vjernog prijatelja.

– Ne – odmahivao je glavom dječak.

– Zašto? – pitali su ga.

– Zato što postoji samo jedan pas kome dugujem sve, koji mi je spasao život.

I to je bila istina.

Jednom su se igrali pored rijeke. On, dječak, i njegov pas. I najednom, odronila se obala i dječak je pao u vodu. Brza voda ga je ponijela u virove I odvukla bi ga sigurno da nije u vodu skočio pas, zaplivao snažno i izvukao prijatelja. I tada je presrećni dječak, grleći svog spasioca, rekao:

– Ovo ti neću zaboraviti nikad… nikad!

Pas je bio odan dječaku.

I on je bio radostan što voda nije odvukla njegovog prijatelja, što će opet moći da se igraju u poljima i lugovima, da trče kroz visoku travu i žita, ispod drveća, da preskaču jarke i potoke, da trče dok se ne zamore, dok ih ne zaustavi noć ili nevrijeme.

I igrali su se opet. Dugo, dugo.

Ali jednog jutra dječak ne pronađe svog prijatelja. Dozivao ga je i čekao uzalud.

Pošao je da ga traži i tražio ga je svuda. Opet uzalud. Pas se nije vratio, a dani su prolazili, prolazili…

Dječak je tugovao.

Prestao je čak i da se igra, ali nije prestao da se raspituje za svog nestalog prijatelja. Sve dok mu nepoznati putnik ne reče:

– Ako je tvoj pas zalutao u ledenu goru, nemoj ga više tražiti.

– Kakva je to gora? – upita dječak začuđeno.

Putnik otkri dječaku tajnu planine i dječak odluči:

– Krenuću da tražim svog prijatelja.

Krenuo je.

Putovao je dugo.

Gazio je puste ravnice, brda i doline, zaustavljao se samo kad je morao, dok ne stiže u podnožje planine, oblacima zavijene, snijegom zametene. Dočeka ga ledeni dah, prepriječi mu put vjetar. Ali dječak ne stade, već hrabro krenu naprijed u snijeg i vjetar.

Zalazio je sve dublje u planinu. Posrtao je, padao, prkosio je vjetru, snijegu i ledu, jer je odlučio da dozna istinu. Dozivao je svog prijatelja, odazivao mu se samo vjetar urlikom i jaukom.

Bila je to strašna planina.

Bila je to nesavladiva i nemilosrdna planina.

Dječak je već bio osuđen. Počeo je da gubi snagu, počeo je da ga hvata slatki san. Ali još je koračao, još je prkosio planini.

I tada se dogodilo to, neočekivano.

Razmakli su se iznad planine oblaci, otvorili put suncu. I, ko zna poslije koliko godina, zaigrali su topli zraci po ledu i snijegu i počeli da ih tope, počela je da se budi, da oživljava planina.

Drveće je stresalo svoje bijele i debele pokrivače.

I gle čuda! Zapjevala je u šumi ptica, pa onda druga, treća… Javili su se glasovi sa svih strana, odzvanjali su radošću i srećom.

Ispod dubokog snježnog pokrivača izvlačile su se zvijeri, izvlačili su se mnogobrojni i čudni stanovnici planine.

Dječak je dozivao svog psa.

Pas je neočekivano dotrčao dječaku.

– Tu si! Živ si! – uskliknuo je dječak.

– Tu sam, prijatelju moj! – potvrdio je pas lavežom.

Nije potrebno govoriti da su bili srećni. I koliko su bili srećni što su opet zajedno, što su mogli da napuste planinu po kojoj su se lomile ledene gromade, sipale lavine, rušila čitava snježna brda.

Žurili su prijatelji da što prije stignu kući, a sa njima je krenula u svijet i priča o ledenoj planini, pa ih je pretekla, a kud god su stizali, čuli su kako ljudi govore:

– Jedan dječak je imao veliko i toplo srce. I dječakovo srce je otopilo ledenu goru.

 

Izvor: www.sandzackaknjizevnost.com

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.