Zenica: Izložba „Ćilimi sjećanja“ povodom obilježavanja Genocida u Srebrenici

 Zenica: Izložba „Ćilimi sjećanja“ povodom obilježavanja Genocida u Srebrenici

Povodom obilježavanja 28. godišnjice Genocida u Srebrenici, Galerija „Preporod“ Zenica, u saradnji sa Memorijalnim centrom Potočari, postavlja izložbu Ćilimi sjećanja koja je uobličena u instalaciju pod nazivom Gradim kuću sjećanja autora Ismeta Lisice (Sarajevo) i koautora Naide Lisice, Dunje Krvavac i Nedima Mutevelića.

Instalacija Gradim kuću sjećanja predstavlja 12 bosanskih ćilima koje je Memorijalnom centaru Potočari poklonilo Udruženje „BosFam“. Ćilimi koje su tkale preživjele žrtve Genocida postaju utočište sjećanja na sve žrtve i njihove živote. Arhetip bosanske kuće je jednostavna kvadratna struktura sa kosim krovom. Ta kuća je sinonim porodične tradicije. U njoj se rađa, odrasta, živi i umire. Tako bi u ovoj zemlji trebali živjeti i umirati sretni ljudi. Sve bez tog obrasca je zlo i nesreća. Ako se desi rat i genocid, žrtve najbrutalnije budu ubijene, preživjeli ostaju i bez svojih najbližih, ali i bez sjećanja koje kuća i sve u njoj predstavlja. Simbolična izgradnja kuće od ćilima je djelimično vraćanje u osnovni arhetip. Ali samo po konstrukciji i namjeri, jer su „zidovi“ kuće napravljeni od ćilima tkanih rukama preživjelih žrtava Genocida, u spomen ubijenim u Genocidu i sjećanju na njihove živote.

Instalacija Gradim kuću sjećanja predstavlja bosansku kuću dimenzija 12,5 metara x 2,5 metra x 3 metra, čiji su zidovi ćilimi s imenima nastradalih u Srebrenici.

Izložba će biti otvorena u ponedjeljak 10. jula 2023. godine u 19.00 sati na Trgu Alije Izetbegovića i može se posjetiti svaki dan do 12. jula 2023. godine.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.