Zbirka pjesama „Svjedoci“ autora Omera Mičijevića predstavljena u Gradskoj biblioteci Travnik

 Zbirka pjesama „Svjedoci“ autora Omera Mičijevića predstavljena u Gradskoj biblioteci Travnik

U četvrtak 30. novembra 2023. godine u čitaonici Gradske biblioteke Travnik, a u okviru kulturne manifestacije „Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023.“, održano je predstavljanje pjesničke zbirke Svjedoci autora Omera Mičijevića.

Zbirka Svjedoci donosi sedam poetskih ciklusa: Suočenja (četrnaest pjesama), Majka (sedam pjesama), Vječnici (dvadeset i četiri pjesme), Bdijenja (osam pjesama), Jesen ’94 (četiri pjesme), Vjera (sedam pjesama) i Početak početka (dvije pjesme).

Riječ je o pjesmama nastalim za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, a njihov autor je mladić koji brani domovinu i zapisujući pokušava otrgnuti od zaborava događaje kojima je svjedočio, vlastite strahove i emocije. Tako se knjiga pjesama pretvorila u svojevrsni poetski dnevnik, ali i važnu knjigu pamćenja pronađenu nakon mnogo godina u staroj vojničkoj torbi.

O knjizi je govorio bošnjački i bosanskohercegovački književnik Asmir Kujović, kazavši da je „ovo knjiga koja progovara u ime svih onih koji su život dali da bismo mi danas ovdje živjeli i imali svoju domovinu“. U predstavljanju knjige prisustvovali su i učenici Mješovite srednje škole „Travnik“, Mješovite srednje tehničke škole „Travnik“ i Mješovite srednje ekonomsko-ugostiteljske škole „Travnik“.

Organizatori programa su Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ ― Općinsko društvo Travnik i Gradska biblioteka Travnik.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.