ZAJEDNO U SAZVUČJU: Početak jedne ljepše priče za četiri temeljne institucije kulture

 ZAJEDNO U SAZVUČJU: Početak jedne ljepše priče za četiri temeljne institucije kulture

Zajednički koncert četiri nacionalna društva u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Sazvučja” održan je u Gradskoj vijećnici u Sarajevu.

“Kao što sama riječ ‘Sazvučja’ u svom značenju nosi sklad više tonova, tako u Bosni i Hercegovini kroz potpuni sklad i sinergiju djeluju Bošnjačka zajednica kulture ‘Preporod’, Hrvatsko kulturno društvo ‘Napredak’, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo ‘Prosvjeta’ i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo ‘La benevolencija’, a koja s pravom nose epitet temeljnih institucija kulture naroda Bosne i Hercegovine”, istakli su organizatori.

Naglašava se da su društva ta koja čuvaju i promoviraju tradiciju nacionalnih kultura koje čine jedinstven kulturni mozaik glavnog grada Sarajeva, ali i Bosne i Hercegovine u cjelini.

Odolijevajući vremenu i imajući jasnu viziju, ali i kulturu na pijedestalu svojih prioriteta ova društva i danas vrijedno rade i idu ukorak s vremenom.

Koncertu je prethodilo potpisivanje Sporazuma o saradnji ovih društava kojim je utemeljeno Međukulturalno vijeće, a sporazume su u auli Vijećnice potpisali predsjednik “Preporoda“ Sanjin Kodrić, predsjednik “Napretka“ Nikola Čiča, predsjednik “Prosvjete“ Nedeljko Masleša i predsjednik “La Benevolencije“ Jakob Finci.

Finci je kazao da ovo nije velik događaj za čovječanstvo, ali da je velik za ova udruženja.

“Napredak ne treba samo Hrvatima, Prosvjeta Srbima, niti Preporod samo Bošnjacima, već svi svima trebamo, a za to je potrebno samo malo La benevolencije, odnosno dobre volje“, kazao je Finci.

Masleša je pak kazao da su nacionalna udruženja imala teških trenutaka u prošlosti, a da pamte i svijetle trenutke.

“Tokom cijelog ovog perioda nismo zaboravili svoju misiju koju su nam ostavili naši osnivači. Širenje kulture, tradicije, stipendije i druge zadaće iz kulture i prosvjete. Ovim činom formalizujemo našu dosadašnju saradnju i pokazujemo da je moguće i poželjno zajedničko djelovanje“, poručio je Masleša.

I Čiča je u ime “Napretka“ kazao kako je večerašnja manifestacija i potpisivanje sporazuma još jedan važan korak naprijed u saradnji.

“Ovo je početak ljepše priče i nadam se boljoj saradnji“, kazao je Čiča.

Predsjednik “Preporoda“ Kodrić se zahvalio domaćinima manifestacije gradonačelniku Grada Sarajeva Abdulahu Skaki i njegovom zamjeniku Ivici Šariću.

“Nedavno je Gradsko vijeće jednoglasno, na prijedlog gradonačelnika Skake, proglasilo društvima od velikog značaja za grad Sarajevo. Time je Sarajevo otpočeo proces vraćanja društvima njihovog značaja. Nisu ovo kulturno umjetnička društva, već temeljne institucije naroda BiH koje su učestvovale i u stvaranju ove zemlje“, kazao je Kodrić i dodao da je došlo vrijeme da se riješi statusno pitanje četiri nacionalna udruženja s takvom bogatom tradicijom i važnošću.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka pozdravio je prisutne, među kojima su bili i premijer Kantona Sarajeva Mario Nenadić, ministar obrazovanja KS Anis Krivić i mnogi predstavnici političkog i kulturnog miljea.

“Obećali smo da ćemo pomagati rad ovih udruženja, ali ovaj događaj i manifestacija pokazuju da su sve naše razlike u stvari naše prednosti. To moramo tako shvatiti“, kazao je Skaka i dodao da će Grad Sarajevo uvijek biti partner takvim društvima i manifestacijama.

Koncert „Sazvučje“ je započet nastupom „La Benevolencije“ izvedbama vokalno instrumentalnog sastava “Kolonomos family vocals” koji su izveli Tzur Mishelo alchanu – Shabbatnu pjesmu, potom Poco le das – sefardsku svadbenu pjesmu, a potom i sefdarsku romansu Adio Cherida. „Napredak“ je večer obogatio nastupom sopranistice Vedrane Šimić i mezzosopranistice Monije Jarak Mikulić uz klavirsku pratnju Milana Lucića, koji su izveli “Domovini i ljubavi” (Ivan pl. Zajc)  i “Odu zemlji” (Jakov Gotovac). „Prosvjeta“ se predstavila s ansamblom “Corde per cuore” koji su izveli “Cannon” (Johan Pachelbel), “Besame mucho” (Consuelo Velázquez) i “Lambada” (Kaoma). Koncert je završio nastupom mješovitog zbora „Preporoda“ iz Brčkog pod ravnanjem dirigenta prof. Fikreta Piskavice koji su izveli “Eminu” Alekse Šantića u obradi Emira Mejremića i pjesmu “Ima neka tajna veza” Duška Trifunovića u obradi Fikreta Piskavice i s korepetitorom Darijom Jahić te u pratnji violine Jasmine Šehanović.

Anadolu Agency (AA)

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.