USPJEH ZA USPJEHOM: Karahasanu prestižna Goetheova nagrada

Goetheova nagrada dodjeljuje se svake tri godine na rođendan Johanna Wolfganga von Goethea, 28. augusta, osobi "koja se već dokazala kroz svoj rad dostojan časti posvećene sjećanju na Goethea. U njemačkom gradu Frankfurtu, u prostorijama crkve Paulskirche, Goetheovu nagradu za 2020. godinu svečano je primio bosanskohercegovački i bošnjački pisac Dževad Karahasan. Svečanost je uvodnim obraćanjem započeo gradonačelnik Frankfurta Peter Feldmann. „On je najprikladniji pisac kojem pripada sa pravom ova nagrada. Karahasan se bavi onim što svijet zaokuplja već stotinama godina, a to je spona između Istoka i Zapada. To je centralno mjesto u njegovim djelima i ja sam jako zahvalan na tome. Meni se čini da Vam je Goethe bio uzor i Vi ste doprinijeli da se on opet i ponovno čita u jugoistočnoj Evropi, a time ste i Frankfurt približili jugoistočnoj Evropi“, rekao je Feldman.
 USPJEH ZA USPJEHOM: Karahasanu prestižna Goetheova nagrada

Dževad Karahasan (Duvno, 1953) jedan je od najvećih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih književnika, školovao se u Duvnu, Sarajevu i Zagrebu. Radio je kao dramaturg u Zenici, Sarajevu i Salzburgu, predavao na univerzitetima u Sarajevu, Salzburgu, Gottingenu, Berlinu. Knjige su mu prevedene na petnaest jezika. Između ostalog, napisao je romane: “Istočni divan”, “Šahrijarov prsten”, “Sara i Serafina”, “Noćno vijeće”, knjige pripovjedaka “Kuća za umorne” i “Izvještaji iz tamnog vilajeta” te knjige eseja “O jeziku i strahu”, “Dnevnik selidbe”, “Knjiga vrtova”… Dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

Rekli su o Karahasanu

Dževad Karahasan, bosanski autor svjetskoga ranga, ostaje vjeran utopiji tolerancije. (…) U svojim knjigama on se uporno bavi onima koji se ne uklapaju u unaprijed date sheme i kojima to postaje sudbina.
Anton Thuswaldner, Salzburger Nachrichten

… pri čemu se Karahasan otkriva kao majstor neizrečenoga, onoga fluidnog, kompleksnog  i često logički nespoznatljivog.
Katarina Luketić, Zarez

Samo nekoliko sati od Berlina živi jedan pripovjedač evropskoga ranga: Dževad Karahasan.
Wilfried F. Schoeller, Literaturen

Ovaj bosanski autor je evropsku modernu, s njezinom fragmentarnošću, višeglasjem i poliperspektivizmom, odveo jedan korak dalje.
Joerg Plath, Berliner Zeitung

Njegov djela su naime književnost, filozofija i teologija u jednome.
Schamma Schahadat, Literaturen

Dževad Karahasan na svečanosti dodjele nagrade
Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.