U Žepču predstavljena knjiga „Diskurs o bosanstvu“ prof. dr. Senadina Lavića

 U Žepču predstavljena knjiga „Diskurs o bosanstvu“ prof. dr. Senadina Lavića

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Žepče u petak, 29. oktobra 2021. godine, u Žepču je upriličeno predstavljanje knjige „Diskurs o bosanstvu“ prof. dr. Senadina Lavića, redovnog profesora Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i dugogodišnjeg predsjednika BZK „Preporod“ BiH.

 

 

Doc. dr. Amer Osmić, recenzent knjige, kazao je kako je prof. dr. Senadin Lavić bosanstvo definirao kao jedan inkluzivni koncept života, koji prima i razumije dugačije.

– Kroz knjigu nas autor uči o bosanskom znakovlju, o onome što je važno za razumijevanje bosanskog bića koje egzistira a ne nameće niti ukida ono što već postoji. Najvažniji segmet koji se u knjizi ističe odnosi se na pojam političkog bosanstva te važnosti ispravne upotrebe pojma bosanstvo, koji bi trebao biti iznad svih, a tiče se države, što je karakteristično i što je spona za sve one koji žive u Bosni i Hercegovini. Bosanstvo ne derogira narodni identitet, kazao je doc. dr. Amer Osmić.

U svom osvrtu na knjigu autor je govorio o bitisanju bosanskog bića od Bosne kao kraljevine pa sve do danas, o utjecaju i sistemskim projektima i politikama koje su radile na tome da se bosanstvo iz njenog bića potisne, naglašavajući važnost  razvijanja diskursa, odnosno govora o bosanstvu.

– Bosanstvo je politički koncept koji podrazumijeva da svi građani Bosne i Hercegovine, svi ljudi koji imaju državljanstvo BiH, jesu bosanskohercegovačka nacija u kojoj žive narodi i etničke grupe, kazao je prof. dr. Senadin Lavić, ističući kako je jedan od mogućih izlazaka za pravljenje budućnosti ove zemlje bosanski nacionalni, državni koncept građanskog društva i demokratske države, naglašavajući kako pojam nacionalnog u građanskom smislu trebaju shvatiti svi građani zemlje.

 

 

U ulozi moderatora bio je Mustafa Mujkić, dok su u pauzama između govornika muzičkim i recitatorskim segmentima večer upotpunili učenik Muzičke škole Muhamed Tutnjić i član Upravnog dobora BZK „Preporod“ Žepče umjetnik Semin Smajlović.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.