U Zenici otvorena izložba „Sanjajući zavičaj“ autorice Sejle Kerović

 U Zenici otvorena izložba „Sanjajući zavičaj“ autorice Sejle Kerović

U povodu obilježavanja 120 godina Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, Galerija „Preporod“ u Zenici u srijedu 24. maja 2023. godine u Sinagogi postavila je izložbu „Sanjajući zavičaj“ autorice Sejle Kerović.

U galerijskom prostoru Sinagoge izložba je otvorena melodijom serenade za gitaru u izvedbi učenice Muzičke škole Sare Hadžić.

„Izložbu smo postavili kao drugu međunarodnu u okviru obilježavanja 120 godina postojanja i rada BZK „Preporod“ u Bosni i Hercegovini. Riječ je o mladoj i perspektivnoj autorici iz Podgorice odrasloj u umjetničkoj porodici, istančanog slikarskog stila. Izložbu do 29. maja posjetioci mogu pogledati u periodu od 12 do 16 sati svaki dan“, kazala nam je predsjednica Galerije „Preporod“ Zenica Amna Sofić.

Riječ je o ciklusu „Sanjajući zavičaj“ slika velikog formata kojima je motiv bila fotografija ili bolje reći fotografske slike u pamćenju autorice na najranije djetinjstvo u mjestu Plav (Crna Gora) na izvoru rijeke Lim. Većina slika donosi motive s predivne rijeke i Plavskog jezera ali i neke prizore tradicione arhitekture ovog znamenitistima bogatog mjesta.

 

IZVOR: Zenica info

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.