U Tuzli otvorena izložba starih rukopisa i tekstova „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“

 U Tuzli otvorena izložba starih rukopisa i tekstova „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“

Jučer je u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ Tuzla otvorena izložba starih rukopisa i tekstova Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti u realizaciji Bošnjačke zajednica kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini, Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, a pod pokroviteljstvom Grada Tuzle.

 

 

Prisutnima su se obratili autori izložbe prof. dr. Sanjin Kodrić, predsjednik Bošnjačke zajednica kulture „Preporod“ u Bosni i Hercegovini i redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dr. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu i dr. Alen Kalajdžija, naučni saradnik Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Tuzle, gospodin Jasmin Imamović.

Riječ je o dokumentarnoj izložbi o povijesti pismenosti na bosanskom jeziku od srednjeg vijeka, pa sve do novijeg vremena, zaključno s početkom austrougarskog perioda. Pokazuje duboku povijesnu ukorijenjenost i dugu tradiciju bosanskog jezika, ali i pismenosti na bosanskom jeziku, čiji se začeci javljaju upravo u dalekom srednjem vijeku, dok se njezin razvoj odvija tokom svih narednih stoljeća.

 

 

Izložba ostaje otvorena za posjete do 30. septembra 2022.godine, a zainteresirani je mogu pogledati svakim radnim danom od 9 do 16 sati, a za vanredne posjete potrebno je najaviti se na broj: 060/ 321-6697 ili 061/ 188-698.

Ulaz je slobodan. Dobrodošli!

 

Glavni pokrovitelj održavanja manifestacije je Grad Tuzla.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.