U Trebinju predstavljen putopis „Putem svile“

 U Trebinju predstavljen putopis „Putem svile“

BZK „Preporod“ – Regionalno društvo Hercegovina, u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice Trebinje, organizirali su predstavljanje prvog bosanskohercegovačkog putopisa Putem svile autora Hamze Ridžala i Ediba Kadića u avliji Medžlisa Islamske zajednice u Trebinju. Sadik ef. Fazlagić na početku se zahvalio autorima i BZK „Preporod“ – Regionalno društvo Hercegovina na predstavljanju ovakvog važnog djela književnosti u Trebinju, navodeći kako se nada da je ovaj putopis samo početak i najava velikog i značajnog budućeg rada mladih autora.

Projekt menadžer BZK „Preporod“ – Regionalno društvo Hercegovina Amir Kadribegović u svom obraćanju prisutnima iskazao je jasnu misiju ovog nacionalnog društva; da dio svojih programskih aktivnosti i ukupnog djelovanja realiziraju na prostorima istočne i zapadne Hercegovine, jer je intenzitet kulturnih aktivnosti i događaja za Bošnjake na tom prostoru znatno manji. Kadribegović je istakao kako je putopis Putem svile izuzetan poduhvat za čiju realizaciju je bila potrebna hrabrost i odvažnost autora, ali istovremeno i njihova spremnost na odricanje i žrtvu, što je u konačnici rezultiralo prvim bosanskohercegovačkim putopisom koji ima 432 stranice, veliki broj kvalitetnih fotografija i mnoštvo zanimljivih priča i dogodovština sa ovog putovanja.

Hamza Ridžal, jedan od autora, istakao je neke važne momente radi kojih su se odlučili za ovo važno putovanje. Ridžal je podijelio iskustva sa kojima su se susretali; bogata kultura ishrane, brojni običaji, kao i mjesta koja su posjetili, a duhovno su važna za sve muslimane svijeta. Također, navedeno je kako su sa putovanja donijeli podsjetnik na tradicijske i kulturološke veze Bosne sa tim udaljenim mjestima. „Način na koji smo doživjeli taj period našeg putovanja od tri mjeseca mogli bi porediti sa uobičajenih 10 godina, jer se u jednom danu dešavalo toliko događaja, što se u rutini naših svakodnevnica ne desi u toku od mjesec dana života“, naglasio je Ridžal.

Edib Kadić u svom obraćanju istakao je kako se u ovaj pitomi i lijepi bosanskohercegovačko grad uvijek rado vraća jer ima posebnu toplinu i svjetlost. Govoreći o opsežnim i ozbiljnim  pripremama koje su imali prije polaska na put svile, Kadić je naveo da je samo priprema automobila trajala tri mjeseca, ali da da se u potpunosti isplatila, jer se tokom cijelog puta kojeg su prešli od 24.000 kilometara automobil nikada nije pokvario. Običaje koje su vidjeli u zemljama kroz koje su prilazili, srdačnost i  gostoprimstva koje su doživjeli od brojnih nepoznatih ljudi, njihove spremnosti da ih ugoste i istovremeno na bilo koji način pomognu musafire toliko su ih fascinirali da ih porede sa magičnim mjestima koja su posjetili.

Pored činjenice da je Putem svile prvi bh.putopis, istovremeno je i jedini putopis o Putu svile općenito na Balkanu. Govoreći o svojim daljim planovima, autori Ridžal i Kadić su iskazali želju i spremnost da putovanja nastave, jer kako kažu, značajan dio ove rute nisu imali priliku posjetiti i istražiti.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.