U Travniku otvorena izložba „Domovina u srcu“

 U Travniku otvorena izložba „Domovina u srcu“

U holu Centra za kulturu općine Travnik sinoć je otvorena izložba Domovina u srcu. Izložba je otvorena u saradnji Fonda Memorijala Kantona Sarajevo  i II rendžerskog pješadijskog puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Domovina u srcu dokumentarna je izložba koja s bogatim sadržajem ilustrira razvoj i djelovanje oružanih snaga Bosne i Hercegovine od srednjeg vijeka do savremenog doba. Posjetioci će imati priliku do 21. jula pogledati izložbu te se dublje upoznati o važnost vojne historije BiH i njezinog utjecaja na oblikovanje savremenog društva. Izložba Domovina u srcu donosi jedinstvenu perspektivu historiografije bosanskohercegovačke države kroz militarnu prizmu. Na dvadesetak izloženih panoa prikazuje se historija Bosne i Hercegovine kroz stoljeća, od povelje Kulina bana do današnjeg dana, predstavljajući najznačajnije dokumente i ključne datume u historiji BiH.

Uz otvaranje izložbe, najavljujemo i održavanje povijesnog časa u petak 21. jula 2023. godine. Na času će govoriti pripadnici Sedme muslimanske brigade s tog područja, koji će podijeliti svoja iskustva i znanje o važnim događajima i borbi koje su obilježile historiju Bosne i Hercegovine. Historijski čas pružit će rijetku priliku da se iz prve ruke čuju priče o hrabrosti i predanosti borbi za domovinu.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.