U Švedskoj održano predavanje o bosanskom ćilimu

 U Švedskoj održano predavanje o bosanskom ćilimu

Internacionalni festival tekstilne umjetnosti VAV koji okuplja umjetnike iz cijelog svijeta najveći je kulturni događaj u Halmstadu (Švedska). Jedna od učesnica festivala održanog u septembru bila je i predsjednica ULUPUBiH Amila Smajović. Smajović je na ovom internacionalnom sajmu tkanja održala predavanje o bosanskom ćilimu i motivima sa bosanskog ćilima pod nazivom Poetika šare.

– Predavanje daje analizu motiva bosanskih ćilima, njihov nastanak od prapovijesti do danas. Analiziraju se i njihova značenja, što je specifično i na koji način utječu na današnji dizajn – kazala je Smajović za FENA-u.

Predavanje  o bosanskom ćilimu i motivima sa bosanskog ćilima održano je u Halmstad Areni u Švedskoj, u organizaciji Ministarstva kulture regije Halland i Bosansko-hercegovačko-švedskog saveza žena. Veliki interes su iskazali za predavanje Akademija tkanja u Švedskoj te švedska i bh. udruženja.

– VAV festival tekstilne umjetnosti najveći je kulturni događaj u ovoj regiji. Mislim da imaju 10.000 posjetilaca tokom dana i to svih generacija. Nevjerovatna je njihova ljubav prema tradiciji, a posebno su vezani za stare tehnike tkanja na horizontalnim razbojima. Većina posjetilaca ostala je zbunjena činjenicom da u Bosni i Hercegovini ne postoji nijedna ustanova te nijedna organizacija koja bi se bavila očuvanjem i zaštitom starih tkalačkih zanata, a posebno zaštitom bosanskog ćilima – kazala je Amila Smajović.

Ona ocjenjuje da su Šveđani oduševljeni našom ornamentikom, koloritom i tkalačkim umjećem te da su pokazali nevjericu činjenicom da ne postoji državni interes za očuvanje takvog bogatstva.

 

IZVOR: FENA

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.