U Sarajevu predstavljena monografija „Behaudin Selmanović Selman“ autorice Aide Abadžić Hodžić

 U Sarajevu predstavljena monografija „Behaudin Selmanović Selman“ autorice Aide Abadžić Hodžić

Predstavljanje prve monografije o bošnjačkom i bosanskohercegovačkom slikaru Behaudinu Selmanoviću autorice prof. dr. Aide Abadžić Hodžić održano je jučer u Bošnjačkom institutu u Sarajevu. Projekat izrade monografije uključivao je opsežan naučno-istraživački rad, istrajno prikupljanje informacija i arhivskog materijala o slikarevom životu, razgovore autorice sa slikarevom porodicom i prijateljima, kao i lociranje slika koje se nalaze kod porodice Selmanović, u institucijama i kod pojedinaca.

U konačnici, projekat izrade monografije rezultirao je bogato opremljenom i iscrpno urađenom monografijom koja daje prikaz života i djela jednog od najznačajnijih i najosebujnijih bosanskohercegovačkih slikara.

– Selmanović predstavlja jedinstven primjer u modernom bosanskohercegovačkom slikarstvu inspiracije islamskom kulturom i tradicijom. On je bio uvjeren da se tradicija ne nasljeđuje, nego otkriva dugotrajnim postupkom. Za njega je svaka slika bila zadatak kojem je pristupao s punom posvećenošću – kazala je prof. dr. Aida Abadžić Hodžić.

Opus Behaudina Selmanovića značajan je i za projekat Pod nebom vedre vjere: islam i Evropa u iskustvu Bosne koji realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a kojim se nastoje predstaviti kulturno-historijski aspekti i dostignuća muslimana u Bosni koji dokumentovano i naučno potvrđuju evropsku bit te doprinose njihovom boljem upoznavanju.

– Njegov opus predstavlja vrlo lijep primjer savremenih refleksija islamske umjetnosti u slikarstvu. Isto tako, sve teme i motivi njegovih slika uklapaju se u jednu od sekcija naše izložbe – naglasila je Abadžić Hodžić, koja je autorica koncepta, voditeljica istraživačkog projekta i glavni kustos izložbe Pod nebom vedre vjere: islam i Evropa u iskustvu Bosne.

Izdavač ove monografije je Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, čiji je direktor prof. dr. dr. Faris Gavrankapetanović kazao kako je Selmanović pravio most između umjetnosti koja je dolazila s Istoka i umjetnosti koja je dolazila sa Zapada.

– Nije bio prepoznat tokom svog života. Njegova vrijednost je prepoznata nakon njegove smrti i  ovom monografijom Institut želi da doprinese afirmaciji njegovog djela – izjavio je Gavrankapetanović.

Pored autorice Aide Abadžić Hodžić i direktora Bošnjačkog instituta Farisa Gavrankapetanovića, prisutnim su se obratili i prof. dr. Dubravka Pozderac-Lejlić, prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović i prof. dr. Enes Pelidija, koji su govorili o izuzetno značajnom doprinosu Selmanovićevog rada ukupnoj tradiciji Bošnjaka u Sandžaku i Bosni i Hercegovini.

 

 

IZVOR: Preporod.info

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.