U Sarajevu predstavljena knjiga „Izet Sarajlić za Sarajevo, život i poezija“

 U Sarajevu predstavljena knjiga „Izet Sarajlić za Sarajevo, život i poezija“

Knjiga Izet Sarajlić za Sarajevo, život i poezija predstavljena je jučer 5. maja 2022. godine u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Italijanski ambasador Nj. E. Marco Di Ruzza podsjetio je šta je Sarajlić predstavljao za književnost balkanske regije i mimo nje, dosegnuvši nedvojbenu svjetsku slavu u vrijeme Jugoslavije, što je dovelo do sklapanja bliskih odnosa sa italijanskim autorima.

― Veseli me činjenica da se danas jedan iltalijanski autor nalazi na promociji knjige koja je objavljena uz pomoć naše ambasade u Sarajevu. Ova književna večer je dokaz da kultura povezuje naše dvije zemlje – kazao je ambasador Di Ruzza.

Autor Paolo Maria Rocco kazao je da su se stvaranju ove knjige odazvali pjesnici, književnici, filozofi, umjetnici: mnogi sa Balkana i iz Italije, prijatelji, poznanici i proučavatelji djela Izeta Sarajlića, a nastala je pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Sarajevu.

― Zahvaljujući razgovorima/ intervjuima i kratkim esejima, do sada neobjavljenima, rekonstruirao sam pjesnički i egzistencijalni put pjesnika, poznatog i prevođenog u cijelom svijetu, koji je okarakterizirao kulturni, balkanski milje drugog dijela dvadesetog stoljeća i čija se značajna prisutnost u međunarodnom književnom svemiru nastavlja i danas. Tako nam se pruža važna prilika da istražimo i talijanska, književna poznanstva poete: od Luciana Morandinija do Elia Bartolinija, od Errija De Luce do Silvija Ferrarija i Giacoma Scottija, koji u neprekidnom dijalogu između dviju obala Jadrana prate put od izuzetne važnosti – kazao je autor.

Podsjetio je da je ovo djelo već predstavljeno u Italiji u augustu prošle godine, ali da je njegova lična velika želja bila da se predstavi u Sarajevu, gradu u kojem je Sarajlić živio i radio o kojem je često pisao. Zahvalio se, između ostalih, Tamari Sarajlić-Slavnić, Izetovoj kćerci i kustosici Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH koja ga je, kako kaže, ohrabrivala od početka u stvaranju ove knjige te pomogla organizaciju promocije u Sarajevu. Također, zahvalio se i pjesniku Emiru Sokoloviću, kao jednom od najzaslužnijih za realizaciju ovog projekta te Ambasadi Italije u Sarajevu, saopćio je Muzej.

 

 

IZVOR: Faktor.ba

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.