U sarajevskoj Vijećnici obilježena 103. godišnjica rođenja Maka Dizdara

 U sarajevskoj Vijećnici obilježena 103. godišnjica rođenja Maka Dizdara

U toku programa predstavljeni su Partitura za gudački kvartet “Kameni spavač” Vlade Miloševića u izvedbi Gudačkog kvarteta SA Sinfoniette te recital poezije Maka Dizdara u izvedbi glumice Elme Juković i glumaca Igora Skvarice, Dine Sarija i Mikija Trifunova.

Organizatori događaja su Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” i Fondacija “Mak Dizdar”, a pokrovitelji Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te Grad Sarajevo i gradonačelnik Sarajeva.

Snimak događaja bit će naknadno emitiran putem kulturnog portala “Biserje”.

– Naša ideja je da to radimo širom BiH na javnim, otvorenim prostorima i da u ta zbivanja uključimo što je moguće više ljudi. Cilj je popularizirati poeziju i književno djelo Maka Dizdara, ali isto tako popularizirati književnost i kulturu uopće jer predstavljaju temeljne vrijednosti svakog društva – izjavio je predsjednik Bošnjačke zajednice kulture ”Preporod“ Sanjin Kodrić.

Mehmedalija Mak Dizdar, koji je rođen 17. oktobra 1917. godine, u Stocu je završio osnovnu školu, nakon čega je otišao u Sarajevo, gdje će živjeti sve do smrti 14. jula 1971. godine. Njegova pjesnička zbirka Kameni spavač smatra se jednim od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih književnih djela.

– Njegova najznačajnija djela i pjesme su kanonizirane u našoj kulturi, izučavaju se u školi i na fakultetima, međutim čini se da je na određeni način kroz tu kanonizaciju djelo pomalo zamrlo. Naš cilj je, a Fondacija “Mak Dizdar” na tome radi dvadesetak godina,  da to djelo ostane ‘živo’, doživljava nove interpretacije i izvedbe. Smatramo da je Makovo djelo toliko otvoreno da uvijek može doživljavati nova tumačenja i viđenja. Makov rođendan može biti jedan praznik bh. kulture  – kazao je Gorčin Dizdar, predsjednik UO Fondacije „Mak Dizdar“.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.