U sarajevskoj Vijećnici obilježena 103. godišnjica rođenja Maka Dizdara

"Prije 103 godine u Stocu je rođen Mehmedalija Mak Dizdar, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika, koji je obilježio jednu čitavu kulturno-historijsku epohu. Bošnjačka zajednica kulture 'Preporod' i Fondacija 'Mak Dizdar' odlučili su da ove godine zajednički počnu obilježavati godišnjice rođenja Maka Dizdara, pa je danas u sarajevskoj Vijećnici izveden prigodan program koji je obuhvatio izvedbu partiture za gudački kvartet 'Kameni spavač' Vlade Miloševića, istaknutog bh. kompozitora, te recitale glumaca koji su publiku proveli kroz cjelokupnu Makovu poeziju", javlja FENA
 U sarajevskoj Vijećnici obilježena 103. godišnjica rođenja Maka Dizdara

U toku programa predstavljeni su Partitura za gudački kvartet “Kameni spavač” Vlade Miloševića u izvedbi Gudačkog kvarteta SA Sinfoniette te recital poezije Maka Dizdara u izvedbi glumice Elme Juković i glumaca Igora Skvarice, Dine Sarija i Mikija Trifunova.

Organizatori događaja su Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” i Fondacija “Mak Dizdar”, a pokrovitelji Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo te Grad Sarajevo i gradonačelnik Sarajeva.

Snimak događaja bit će naknadno emitiran putem kulturnog portala “Biserje”.

– Naša ideja je da to radimo širom BiH na javnim, otvorenim prostorima i da u ta zbivanja uključimo što je moguće više ljudi. Cilj je popularizirati poeziju i književno djelo Maka Dizdara, ali isto tako popularizirati književnost i kulturu uopće jer predstavljaju temeljne vrijednosti svakog društva – izjavio je predsjednik Bošnjačke zajednice kulture ”Preporod“ Sanjin Kodrić.

Mehmedalija Mak Dizdar, koji je rođen 17. oktobra 1917. godine, u Stocu je završio osnovnu školu, nakon čega je otišao u Sarajevo, gdje će živjeti sve do smrti 14. jula 1971. godine. Njegova pjesnička zbirka Kameni spavač smatra se jednim od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih književnih djela.

– Njegova najznačajnija djela i pjesme su kanonizirane u našoj kulturi, izučavaju se u školi i na fakultetima, međutim čini se da je na određeni način kroz tu kanonizaciju djelo pomalo zamrlo. Naš cilj je, a Fondacija “Mak Dizdar” na tome radi dvadesetak godina,  da to djelo ostane ‘živo’, doživljava nove interpretacije i izvedbe. Smatramo da je Makovo djelo toliko otvoreno da uvijek može doživljavati nova tumačenja i viđenja. Makov rođendan može biti jedan praznik bh. kulture  – kazao je Gorčin Dizdar, predsjednik UO Fondacije „Mak Dizdar“.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.