U Prijedoru otvorena izložba „Adil Bešić – Heroj oslobodilačkog rata“ autorice Belme Ćuzović

 U Prijedoru otvorena izložba „Adil Bešić – Heroj oslobodilačkog rata“ autorice Belme Ćuzović

U sklopu manifestacije „Odbrana BiH – Igman 2023“ sinoć je u Prijedoru otvorena izložba „Adil Bešić – Heroj oslobodilačkog rata“ autorice Belme Ćuzović, kustosice Fonda Memorijala KS. Ova posebna izložba, koja je prvi put bila priređena pred kraj prošle godine Bihaću, sada je pronašla svoje trajno mjesto u Prijedoru, rodnom gradu majora Bešića.

Središnji dio izložbe čini 16 panela s fotografijama, prikazima dokumenata i tekstovima koji detaljno oslikavaju život i ratni put Adila Bešića. Bešić je kao komandant Druge bihaćke / 502. slavne brdske brigade položio svoj život 28. novembra 1992. godine, hrabro braneći domovinu BiH i rejon Grabeža.

Autorica Ćuzović naglašava iznimnu važnost izložbe u očuvanju sjećanja na herojstvo Adila Bešića i sve šehide ovog kraja.

– Oduševljena sam što je izložba smještena blizu rodne kuće heroja Adila i ulice u kojoj je odrastao, što će posjetiocima omogućiti bliski susret s njegovim naslijeđem i istinski osjetiti važnost njegove žrtve – naglasila je Ćuzović.

Nedvojbeno je da ova izložba pruža priliku da se generacijama koje dolaze prenese važnost herojstva i patriotizma te da Adil Bešić i dalje ostaje izvor inspiracije mnogima koji cijene hrabrost i odanost svojoj domovini.

Osim otvaranja izložbe, istog dana otvoreno je i spomen-obilježje posvećeno svim šehidima i poginulim borcima te turbe Adilu Bešiću, čime se zauvijek upisuje ime hrabrog komandanta u sjećanje ovog kraja.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.