U okviru manifestacije “Mostarsko ljeto” predstavljeno najnovije izdanje časopisa “Hercegovina”

 U okviru manifestacije “Mostarsko ljeto” predstavljeno najnovije izdanje časopisa “Hercegovina”

Jučer, 26. 6. 2021. godine, Muzej Hercegovine Mostar  je u sklopu kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” organizirao predstavljanje 19. broja časopisa za kulturno i historijsko naslijeđe Hercegovina.

Zlatko Zvonić , viši kustos Muzeja Hercegovine ističe da časopis Hercegovina objavljuje naučne i stručne radove iz različitih oblasti prirodnih i društvenih nauka, s akcentom na historiju, etnologiju i arheologiju ovog podneblja.

„To su članci znamenitih istraživača koje oni sami dostavljaju uredništvu koje vrši selekciju. Interesovanje je veliko, a sve je više zainteresovanih mladih naučnika i istraživača“, ističe Zvonić.

„Ovaj broj Hercegovine (19) , u pogledu sadržaja prati, u najvećoj mjeri, ono što su originalne ideje i smisao časopisa, a to je da promoviše historiju i kulturu našeg podneblja. Dakle, bez obzira na sv eturbulencije koje je prošao časopis i njegovi izdavači, nastojali smo da ne mijenjamo koncepciju”, istakao je prof.dr. Almir Marić sa Fakulteta humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić”.

Jasmin Branković, pomoćnik ministrice u Sektoru za nauku i tehnologiju Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, promotor najnovijeg izdanja, ističe da časopis Hercegovina već četiri decenije značajno upotpunjuje naučni i kulturrni milje i ima veliki značaj za društveni život Hercegovine.

“Za časopis Hercegovina bili su zainteresovani najeminentniji naučnici bivše države, a ništa manje nisu zainteresovani ni ovi sadašnji, među kojima je sve više mladih, što nam daje nadu da će se ova tradicija još dugo nastaviti”, istakao je Branković.

Časopis za kulturno i historijsko naslijeđe Hercegovina prvi put je objavljen 1981. godine. Izdavači časopisa bili su Muzej Hercegovine Mostar, Arhiv Hercegovine Mostar i Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Mostar. Posljednji broj prije rata je objavljen 1990. godine. Nakon završetka posljednjeg rata, od 1998. do 2003. godine nastavilo se sa objavljivanjem časopisa kojeg su pripremali Muzej Hercegovine Mostar i Arhiv Hercegovine. Nakon dvobroja 15-16. iz 2003. godine do 2018. godine nije izašao niti jedan novi broj časopisa. Zbog ogromne važnosti za kulturno-historijsko naslijeđe, Muzej Hercegovine Mostar, Arhiv Hercegovine i Fakultet humanističkih nauka Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, obnovili su rad časopisa.

 

IZVOR: Mostarski.ba

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.