U Odžaku obilježena 145. godišnjica rođenja Muse Ćazima Ćatića

 U Odžaku obilježena 145. godišnjica rođenja Muse Ćazima Ćatića

Jučer je u organizaciji BZK „Preporod“ – Općinsko društvo Odžak obilježena 145. godišnjica rođenja bošnjačkog i bosanskohercegovačkog pjesnika Muse Ćazima Ćatića. Godišnjicu rođenja najvećeg pjesnika bošnjačke moderne uveličali su polaznici recitatorske sekcije BZK „Preporod“ – Općinsko društvo Odžak. U povodu obilježavanja godišnjice rođenja Muse Ćazima Ćatića, u narednom periodu bit će organiziran niz prigodnih manifestacija i programa.

Musa Ćazim Ćatić rođen je 12. marta 1878. godine u Odžaku. Godine 1898. prvi put odlazi u Carigrad, gdje se upoznaje sa Osmanom Đikićem, a već godinu dana kasnije vraća se kući i potom tri godine služi vojsku u Tuzli i Budimpešti. Na školovanje u Carigrad ponovo odlazi 1902. godine, gdje se prvo upisuje u poznatu medresu Mektebi Numunci Terreki, a potom prelazi u gimnaziju, ali se, bez materijalne potpore, već slijedeće godine vraća u Bosnu i u Sarajevu upisuje Šerijatsku sudačku školu.

Sarađuje u brojnim časopisima i listovima, ponajviše u Beharu. Godine 1907., nakon što biva isključen iz školskog internata, preuzima uredništvo Behara, a sljedeće godine diplomira uz posebnu dozvolu, jer je u međuvremenu isključen i iz škole. Potom odlazi u Zagreb, gdje se upisuje na Pravni fakultet, ali sve vrijeme provodi u tzv. Matoševom krugu i Ujevićevom društvu, zapostavljajući studij. U Bosnu se vraća 1910. godine, bez ikakve materijalne sigurnosti, zbog čega će često mijenjati mjesto boravka (Bijeljina, Tešanj, Sarajevo, pa ponovo Tešanj), a 1912. godine odlazi u Mostar i postaje urednik i glavni saradnik časopisa Biser. To je vrijeme njegovog najintenzivnijeg rada: piše pjesme, eseje, među kojim se ističe esej Misticizam i utjecaj Perzijanaca na tursko pjesništvo (1912), i kritike, prevodi brojne studije i knjige za Muslimansku biblioteku Muhameda Bekira Kalajdžića. Narušenog zdravlja dočekao je da u Mostaru objavi knjigu Pjesme. Teško bolestan, obolio od tuberkuloze, nakon liječenja u Budimpešti vraća se u Tešanj krajem marta 1915. godine. Umro je 6. aprila 1915. godine. Sahranjen je na tešanjskom groblju.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.