U Konjicu predstavljena knjiga „Konjic: Nepresječeno čvorište Bosne i Hercegovine“

 U Konjicu predstavljena knjiga „Konjic: Nepresječeno čvorište Bosne i Hercegovine“

U četvrtak 14. septembra 2023. godine u Kongresnoj sali Hotela Garden City u Konjicu predstavljena je knjiga Konjic: Nepresječeno čvorište Bosne i Hercegovine autora prim. dr. Rusmira Hadžihusejnovića. Riječ je o ratnim sjećanjima (1992–1995) prvog predsjednika Skupštine Općine Konjic, koji je izabran na višestranačkim izborima u Bosni i Hercegovini, u vrijeme agresije na domovinu Bosnu i Hercegovinu i Konjic.

– Knjigu koju sam pisao duže od 15 godina posvetio sam najboljima, onima koji su položili svoje živote za slobodu svih nas. Smatram da je ona moj dug prema njima i ovom gradu kazao je autor Rusmir Hadžihusejnović, koji se svima zahvalio na dolasku, a posebno borcima, ratnim komandantima ARBiH i predstavnicima MUP-a, koji su u presudnim momentima za Konjic i njegovu odbranu usko sarađivali sa tadašnjim predsjedništvom Općine Konjic.

O knjizi i njenom značaju ovom prilikom su govorili recenzent prof. Selman Selhanović, prof. dr. Džemal Najetović, prof. dr. Senadin Lavić i urednik knjige Tahir Pervan.

Kroz sjećanja za vrijeme agresije ratni komandanti i predstavnici konjičkih brigada Esad Ramić, Špago Faik, Nezim Halilović Muderis Mithat Cerovac, Dino Šoljić i Hamza Ajanović ukazali su na značaj knjige koju je napisao prim. dr. Rusmir Hadžihusejnović, koja svjedoči istinu o vremenu koje je  bilo presudno za odbranu Bosne i Hercegovine i njen dalji razvoj.

Organizatori predstavljanja knjige Konjic: Nepresječeno čvorište Bosne i Hercegovine bili su Narodni univerzitet Konjic, Bošnjačka zajednica kulture„Preporod“ – Općinsko društvo Konjic i Jedinstvena organizacija boraca-branilaca Konjica, uz podršku Grada Konjica i Privrednog društva „Igman“ Konjic.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.