U Konjicu predstavljena knjiga „Alija Izetbegović: Zvanično i nezvanično“

 U Konjicu predstavljena knjiga „Alija Izetbegović: Zvanično i nezvanično“

U okviru aktivnosti kojima je Grad Konjic obilježio Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i Dan oslobođenja Konjica od fašizma u petak uvečer je u Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta predstavljena knjiga Alija Izetbegović: Zvanično i nezvanično novinara i ratnog reportera Oslobođenja Šefke Hodžića. Riječ je o Hodžićevoj 11. knjizi, čiji je izdavač Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH, a koja je u Konjicu predstavljena u organizaciji BZK „Preporod“ – Gradsko društvo Konjic i Ustanove Narodni univerzitet uz pokroviteljstvo Grada Konjica. O knjizi su govorili akademik Mirko Pejanović, general Mustafa Polutak, Emir Habul i Senka Kurt.

– Iako sam i u drugim knjigama obrađivao neke pojedinosti o Aliji Izetbegoviću, ovo je moja prva cjelovita knjiga koja je posvećena vrhovnom komandantu i predsjedniku države. U knjizi su objavljeni tekstovi sa pratećim fotografijama koje sam radio kao ratni reporter Oslobođenja i prateći aktivnosti nakon rata, kao i tekstovi koji su nastali na osnovu razgovora koje smo vodili nezvanično. Smatrao sam svojom dužnošću da napišem ovu knjigu i sa velikom ljubavlju sam to učinio, koristeći obilnu dokumentaciju koju sam sačuvao iz tog vremena. Sretan sam što je knjiga zainteresovala Konjičane i Konjičanke i što su predstavljanje knjige pratili sa velikom pažnjom, jer sam osjetio da je vladala jedna posebna atmosfera večeras – kazao je autor Šefko Hodžić, zahvaljujući se Gradu Konjicu i gradonačelniku Ćatiću na podršci u izdavanju i predstavljanju knjige Alija Izetbegović: Zvanično i nezvanično.

Akademik Mirko Pejanović knjigu je preporučio svima koji žele znati više o svojoj zemlji, naročito kada je riječ o onom dijelu koji je za Bosnu i Hercegovinu bio najvažniji i najteži, vremenu agresije.

– Šefko Hodžić u ovoj knjizi donosi sve svoje ratne izvještaje, koji predstavljaju genezu odvijanja odbrambeno-oslobodilačkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini i ulozi Alije Izetbegovića u tim aktivnostima – naglasio je Pejanović.

Predstavljanju knjige prisustvovala je kćerka Alije Izetbegovića Lejla Akšamija, koja je ratnom novinaru reporteru, borcu za istinu Šefki Hodžiću u znak zahvalnosti za trud koji je uložio u pisanju ove knjige poklonila olovke, koje je svojevremeno predsjedniku Bosne i Hercegovine Aliji Izetbegoviću poklonio američki predsjednik Bill Clinton.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.