U Konjicu otvoren Festival glumca Bosne i Hercegovine

 U Konjicu otvoren Festival glumca Bosne i Hercegovine

Sinoć je u Konjicu počeo Festival glumca Bosne i Hercegovine koji je otvorio gradonačelnik Osman Ćatić. Riječ je o 9. Festivalu glumca Bosne i Hercegovine u organizaciji Narodnog univerziteta koji će publici do 15. juna ponuditi, kako su saopćili iz Grada Konjica, bogat i raznovrstan program.

„Imperativ nas koji živimo i djelujemo u Konjicu, u najljepšem gradu na Neretvi, je afirmacija turističkih potencijala i širenje ponude kroz umjetnost i kulturu. Ulažući napore da to ostvarimo, nastojimo Konjičanima i svim posjetiocima Konjica predstaviti djela i sadržaje visoke estetske vrijednosti, na što smo posebno ponosni, jer ovaj grad živi i diše umjetnost, što istinski umjetnici osjete i redovno mu se vraćaju. Biti domaćin jedinog festivala u Bosni i Hercegovini, koji s posebnim pijetetom posvećuje dužnu pažnju najbitnijim akterima u dramsko-scenskom procesu je posebna čast i zadovoljstvo za nas Konjičane i društvenu zajednicu u cjelini“, izjavio je gradonačelnik Ćatić, zvanično otvarajući ovaj festival.

Festival je ugostio devet profesionalnih pozorišta u zvaničnom dijelu programa, među kojima su produkcije iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Sjeverne Makedonije. Nakon zvaničnog otvaranja, konjička publika imala je priliku pogledati predstavu Ništa nas ne smije iznenaditi, čiju režiju potpisuje Aleš Kurt, a koja je nastala u koprodukciji Pozorišta mladih Sarajevo i Scene MESS.

Organizatori su i ovom prilikom izrazili zahvalnost teatarskim kućama, koje im iz godine u godinu svojim učešćem ukazuju povjerenje i doprinose kvaliteti Festivala glumca Bosne i Hercegovine.

Zvaničnom otvaranju Festivala prethodio je OFF program „Cultural Essence“, koji je u saradnji sa EU Info centrom u Bosni i Hercegovini, upriličen na platou pored Stare kamene ćuprije u Konjicu. Riječ je o sadržaju posvećenom 9. maju, Danu Evrope, gdje su mladi konjički glumci priredili kolaž monologa evropskih i svjetskih klasika književnosti i pisane riječi. I ove godine Festival će biti završen svečanim proglašenjem najbolje glumice i najboljeg glumca uz muzički program u kojem će nastupiti Lamia&band, saopćili su iz Grada Konjica.

 

IZVOR: Klix

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.