U Ilijašu predstavljena knjiga „Vrijeme je za ljubav, zar ne?” Admira Džanke

 U Ilijašu predstavljena knjiga „Vrijeme je za ljubav, zar ne?” Admira Džanke

Predstavljanje zbirke kratkih pripovijetki Vrijeme je za ljubav, zar ne? autora Admira Džanke održano je sinoć u Biznis centru Ilijaš. Organizator događaja je KSC i Radio Ilijaš. O knjizi su, osim autora, govorili profesorica Amela Jalmanović-Muhić, profesor Mirza Herco i magistar Elmir Spahić.

– Knjiga Vrijeme je za ljubav, zar ne? objavljena je 2022. godine. Riječ je o kratkim pripovijetkama sa lirskim elementima. U knjizi je središnji motiv djetinjstvo, uz retrospekciju i nepresušnu priču o prošlosti. Knjiga promovira energiju ljubavi, osnovni čovjekov smisao, a ne zanemarujući u tome elemente humora i ljepotu svakodnevnog života – kazao je Elmir Spahić za Radio Ilijaš.

– Ovo je autorova peta knjiga, a proces izdavanja knjige je dug i mukotrpan, ali najveća motivacija je rad sa mladima, pružanje podrške jer njima treba samo malo da bi uzvratili svijetu puno i pokazali šta mogu i znaju. Suština ove knjige je da je to jedna vesela i razigrana zbirka u kojoj svako može da se pronađe. Čitajući knjigu, zamišljala sam autora, ali i sebe kao djevojčicu i priče su nam se poklapale. Naša generacija prošla je iste situacije, slične emocije od samih početaka, od rata koji je spomenut nekoliko puta, skromno djetinjstvo i autoritet koji smo kao djeca poštovali. To je poruka i mladim generacijama da se okrenu pravim vrijednostima, da malo zaborave društvene mreže. Jer roditelji su tu od danas za sutra, moramo im pokazati svu poštovanje, a naslov knjige nas opominje da je uvijek vrijeme za ljubav, a najbolje vrijeme je sada – rezimirala je Jalmanović-Muhić.

– Autor nas vješto zavlači u jednu zamku nostalgije u kojoj je glavni junak jedan dječak,  to je karta na koju igra narator. Mnoge stvari koja je naša generacija rođena osamdesetih godina prošla, kroz igre, zaljubljivanja, odljubljivanja, sport vraćaju nas u neko drugo vrijeme. Svaka priča nosi ideju dobra, empatije, koja treba vladati među ljudima. Završni dio je interesantan jer učenik osnovne škole u književnoj laboratoriji priprema virus iz kojeg  izađu čestice ljubavi koje će zaraziti cijeli svijet. Knjiga je osvježenje u pomalo tmurnom vremenu i svakako toplo preporučujem njeno čitanje – naveo je profesor Mirza Herco.

Poruke su jake, iskonske, iako je lokacija radnje Sarajevo, ona je i univerzalna jer svako sebe može naći u nekom liku i nekoj situaciji, nekoj sudbini. Prvenstvena je pouka da budemo dobri ljudi, radimo dobre stvari i mijenjamo svijet na bolje, izgradimo sebe kao kvalitetnu ličnost. Čitanje knjige trebalo bi nas podstaknuti da barem na trenutak budemo bolji ljudi, da budemo podrška jedni drugima, da prestanemo biti sujetni, da zaista budemo prijatelji. Zaista sam uživao pišući svaku priču, kako rekoše recenzenti amputiranu od svake negativnosti, punu humora te se nadam da će čitaoci uživati u svakoj riječi čitajući – kazao je autor Admir Džanko.

Moderator je bila Amna Opačin, a u programu su učestvovali učenici Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“: Emina Pušina, Sendin Pašović, Alma Ibišević i Amila Mešetović te učenici Gimnazije „Muhsin Rizvić“ Breza: Amar Ferhatović i Emina Kamenjaš.

 

 

IZVOR: Radio Ilijaš

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.