U Ilijašu održana književna večer „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“

 U Ilijašu održana književna večer „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“

U sklopu kulturne manifestacija „Dani Preporoda“, u organizaciji BZK „Preporod“ Ilijaš, u četvrtak, 14. oktobra 2021. godine, održana je književna večer „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“. Događaj je održan u Biznis centru Ilijaš, gdje su prisutni imali priliku pogledati dokumentarni film učenika Srednjoškolskog centra „Nedžad Ibrišimović“.

Prisutnim se obratio predsjednik BZK „Preporod“ Ilijaš Adis Duraković koji se zahvalio gostima i najavio da će se BZK „Preporod“ Ilijaš truditi i dalje raditi na njegovanju kulture i tradicije Bošnjaka: „Manifestaciju smo ove godine objedinili u „Dane Preporoda“ u oktobru. Uz ovo književno veče, sjećanje na Nedžada Ibrišimovića, imat ćemo tribinu povodom godišnjice smrti predsjednika RBIH Alije Izetbegovića u kino sali. Također, imat ćemo i izložbu maketa ilijaških džamija autora mr. Almira Pušine uz promociju brošure i kratkog dokumentarnog filma.“

Direktor Službe za opće i organizacijske poslove BZK „Preporod“ Nermin Hodžić kazao je da su u ovoj ustanovi ponosni na činjenicu da je rahmetli Nedžad Ibrošimović bio uz BZK „Preporod“ kada je bilo najteže.

– Ponosni smo što BZK „Preporod“ Ilijaš njeguje sjećanje na lik i djelo Nedžada Ibrišimovića, a jedan od strateških ciljeva BZK „Preporod“ BIH je njegovanje kulture sjećanja i pamćenja. Drago mi je da je jedno tako veliko ime, čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag i odigrao nezamjenjivu ulogu u novijoj kulturnoj historiji bošnjačkog naroda i države BIH, živio upravo u Popovićima u Ilijašu. Večeras se sjećamo rahmetli Nedžada Ibrišimovića kao književnika, umjetnika, ali i kao čovjeka koji je zadužio našu kulturu, naš narod i Bosnu i Hercegovinu kao državu.

Kao i prethodnih godina, i ove su godine dodijeljenje nagrade pobjednicima literarnog konkursa „Operi noge u rijekama“ koje je organizirao BZK „Preporod“. Prvo mjesto osvojio je Ahmed Kulo (O. Š. „Srednje“), drugo mjesto Melina Durmo (O. Š. „Stari Ilijaš“) i treće mjesto Nedžmina Čutura (O. Š. „Hašim Spahić).

Uručena je slika inspirirana djelom Nedžada Ibrišimovića njegovoj supruzi dr. Nihadi Ibrišimović koju je naslikala Emina Murtović.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.