U Ilijašu održana književna večer „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“

 U Ilijašu održana književna večer „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“

U petak 20. oktobra 2023. godine u prepunom Biznis centru Ilijaš književnom večeri „Sjećanje na književnika Nedžada Ibrišimovića“ započela je kulturna manifestacija „Dani Preporoda“ u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ – Općinsko društvo Ilijaš. Gostujući predavač bio je dr. Jasmin Hodžić, direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.

Predsjednik BZK „Preporod“ – Općinsko društvo Ilijaš Adis Duraković na početku programa zahvalio se prisutnima i gostima te predstavio program manifestacije „Dani Preporoda“, kazavši da će se „Preporod“ truditi i dalje raditi na njegovanju kulture i tradicije Bošnjaka.

– Sjećamo se našeg akademika Nedžada Ibrišimovića. Ovaj događaj organiziramo već dugi niz godina, a JU KSC i Radio Ilijaš naš je medijski i tehnički partner i u posljednje vrijeme i suorganizator naših važnih manifestacija, naravno uz podršku Općine Ilijaš. Ovo je jedan od nekoliko događaja koji organiziramo u okviru „Dana Preporoda“. Rahmetli Ibrišimović svoje posljednje godine života proveo je u našem gradu. Mi pokušavamo dati svoj doprinos sjećanju na njega, posebno da njegovo djelo prenesemo na djecu i učenike, kako bismo očuvali tradiciju, ali i ponukali mlade generacije da imaju motiv više za istraživanje i buduće bavljenje životom i radom akademika Ibrišimovića, naveo je Duraković.

Dr. Jasmin Hodžić istaknuo je važnost istrajnosti u održavanju ovakvih manifestacija te naveo da je Nedžad Ibrišimović bio jedan od prvih pripovjedača postmodernista u bošnjačkoj književnosti, koji se direktno obraća čitatelju i daje mu ulogu aktera u priči.

– Zahvaljujem se BZK „Preporod“ – Općinsko društvo Ilijaš u istrajnosti, odnosno čuvanju ove manifestacije. Ova istrajnost je jako i važna i korisna, ono što je pozitivno je da su u program uvijek uključena djeca kojima imamo priliku prenijeti važnost Nedžadovog djela kroz kulturu i kroz obrazovanje. Posebno me zanima jezički inovativni postupak koji u književnosti koristi za nove pripovjedne modele, kao što je u romanu Karabeg. Ono što je za mene bilo otkriće i još nije dovoljno valorizirano jeste da mi u Bosni imamo svog pripovjedača, koji 1971. godine u svom pripovjednom postupku koristi koncept koji će tek kasnije biti prepoznat u postmodernističkom okruženju svjetske književnosti. To se odnosi na razbijanje granice između književnog teksta i svijeta izvan tog teksta, gdje se zapravo uspostavlja komunikacija između čitatelja i likova u djelu i mi kroz roman Karabeg imamo priliku da se družimo sa glavnim likovima, da postanemo likovi, a autor se direktno obraća. Ta forma je kasnije postala postmoderna osnova izgradnje pripovjednog teksta, kazao je dr.  Hodžić.

Program se tradicionalno realizira u saradnji sa Srednjoškolskim centrom „Nedžad Ibrišimović“, svaki put sa novim i vrijednim sadržajem.

– Svake godine naša škola dio je ovog programa. Osim mene, našu školu u programu predstavljaju učenici Jusuf Hodžić i Melina Durmo i mislim da su na najljepši način predstavili i svoju školu i grad. Ovaj program donese uvijek nešto novo, ali i ideja vodilja je uvijek ista, a ona je sjećanje na veliko ime bošnjačke i bosanskohercegovačke književnosti i velikog čovjeka, pa i našeg sugrađanina Nedžada Ibrišimovića. Nakon svakog ovog susreta postajemo plemenitiji, bolji ljudi, vraćeni pravim vrijednostima kao što je prijateljstvo, ljubav i tolerancija. A s obzirom na to da je oktobar i mjesec knjige, na ovaj način podsjećamo se i na važnost čitanja, kazala je profesorica i moderatorica večeri Aida Krhan.

I ove su godine dodijeljene nagrade pobjednicima Literarnog konkursa za učenike osnovnih škola sa područja Ilijaša. Prvo mjesto osvojili su učenici sedmog razreda Almin Delić i Šejma Neretljak iz Osnovne škole „Srednje“. Drugo mjesto pripalo je učenici OŠ „Đulistan“ Sumeji Hodžić.  Treće mjesto zauzeli su učenici OŠ „Hašim Spahić“: Damir Hindija, Iman Masnopita, Ajdin Gljiva, Nejla Kozić i Harun Salan.

U okviru manifestacije „Dani Preporoda“, sljedećeg petka 27. oktobra bit će upriličena izložba fotografija „Diplomatski put“ Alije Izetbegovića u saradnji sa JU Muzej „Alija Izetbegović“, kao i predstavljanje knjige Mislilac i Državnik autora prof. dr. Selme Cikotića, posvećena godišnjici smrti predsjednika Izetbegovića. O knjizi će govoriti prof. Mustafa Spahić, prof. Zijad Ljevaković te penzionirani general Fikret Muslimović. U novembru je planirana i likovna radionica u saradnji s akademskom slikaricom Safijom Beširević.

 

IZVOR: Radio Ilijaš

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.