U Galeriji „Preporod“ Sarajevo otvorena izložba „Sjene i sjećanja“ Aldemara Ibrahimovića

 U Galeriji „Preporod“ Sarajevo otvorena izložba „Sjene i sjećanja“ Aldemara Ibrahimovića

U utorak 5. septembra 2023. godine u Galeriji „Preporod“ Sarajevo otvorena je izložba „Sjene i sjećanja“ akademskog umjetnika Aldemara Ibrahimovića. Riječ je o 57. samostalnoj izložbi, na kojoj je autor predstavio 20 slika rađenih u tehnici ulje na platnu. Izložba predstavlja dio ciklusa slika kojim autor želi skrenuti pažnju na kulturno, a posebno arhitektonsko naslijeđe bošnjačkog naroda, koje je stoljećima prisutno na prostorima u kojima je autor rođen, u kojima je odrastao i živio (Rožaje, Sandžak, Crna Gora…).

Ova izložba inspirirana je činjenicom da je spomenuti segment kulture u posljednjih pedesetak godina izložen destrukciji koja prijeti da u potpunosti nestane sve ono što čini sustinu našeg bića i postojanja. O radu Aldemara Ibrahimovića pisali su historičari umjetnosti iz Crne Gore i regiona: Ljiljana Zeković, Anastazija, Miranović, Iva Korbler, Selma Đečević, Melida Travančić, Ferid Muhić i dr.

Izložba je realizirana u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, a na samom otvaranju govorio je predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić, kao i Mirsada Baljić i dr. Nirha Efendić.

Glavni sponzor i pokrovitelj održavanja manifestacije je kompanija BH Telecom.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.