U Fondu Memorijala predstavljen projekat „Infografike – Devet heroja oslobodilačkog rata“

 U Fondu Memorijala predstavljen projekat „Infografike – Devet heroja oslobodilačkog rata“

U četvrtak 26. maja 2022. godine u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači predstavljen je projekat Infografike – Devet heroja oslobodilačkog rata. Projekat je djelo Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, a izradu infografika sufinansirali su Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Ministarstvo za boračka pitanja KS uz podršku Ministarstva kulture i sporta KS.

Riječ je o jedinstvenom edukativnom materijalu, koji sadrži informacije o devet izuzetnih ljudi, herojima odbrambeno-oslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini, koje su lahko shvatljive i prilagođene mlađim naraštajima.

„Ovim projektom na jedan sistemski način i kontinuiranom brigom, o onome zbog čega je Fond i osnovan, te projektima koje on radio i do sada, poput Muzejske postavke heroji oslobodilačkog rata, Fond Memorijala nastavlja da širi ideju i ponos pri sjećanju na pripadnike Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine s ciljem promoviranja onoga što je najvažnije; s ciljem kreiranja i prihvatanja stvarnih heroja našoj djeci i približavanje slike o njima našoj djeci koja treba da izgrade svijest o žrtvi koju su oni podnijeli, da mi danas u slobodi možemo da govorimo i djelujemo u Bosni i Hercegovini,“ izjavio je direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić.

 

 

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović u svom obraćanju osvrnuo se na značaj djela i ličnosti devet heroja poručivši: „Šta bih mogao da kažem o ovih devet ljudi, a što već negdje nije izrečeno ili napisano? Koliko znamo o slutnji Safeta Zajke da će da izgubi život ili o Izetu Naniću koji je sam sebi slomio nogu kako bi došao da brani svoj Bužim, koji će postati simbol otpora tokom agresije? Šta bih mogao da kažem osim jedne stvari: Volio bih da su danas ovdje s nama, da su preživjeli i da nam oni pričaju o tome kako je proradio bosanski inat i kako su do nogu potukli nepravdu u ratnom bezizlazu. Upravo je cilj ovog projekta, da moja djeca, vaša djeca nauče i upamte imena ovih devet ljudi, jer kao što svijet treba heroje, tako i heroji danas trebaju nas. Trebaju nas da budemo njihov glas, jer oni tada od nas ništa nisu tražili, a zauzvrat su nam dali tako mnogo.“

Posebnu podršku ovom projektu pružilo je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. „Infografike su jedna uokvirena priča i one će da stoje na svim vidnim mjestima u školama. One će da potaknu učenike da istražuju, da čitaju dalje, da se udube u živote ovih heroja, kao što sa guštom čitaju o glumcima, o životu nekih muzičara. U najmanju ruku oni treba da se malo zaintrigiraju za živote ovih heroja istražujući po čemu su oni bili posebni,“ poručila je ministrica Naida Hota-Muminović.

Na promociji su uz direktore osnovnih i srednjih škola bili prisutni i učenici, kojima je ministar za kulturu i sport Kantona Sarajevo Samir Avdić uputio posebnu poruku: „Draga moja djeco, dragi moji učenici, budite ponosni što živite, što ste se rodili u Bosni i Hercegovini i što imate priliku da kad završite školovanje na svim jezicima svijeta kažete s ponosom odakle ste i ko su oni koji su obezbijedili da budete to što jeste. Nemojte nikada da zaboravite ko ste, odakle ste i kome pripadate.“

Uramljene infografike, dimenzija 100×70 cm podijeljene su direktorima osnovnih i srednjih škola u kojima će u narednom periodu biti istaknute na vidnim mjestima s ciljem razvijanja svijesti kod učenika o patriotizmu i domoljublju – univerzalnim vrijednostima  za koje su heroji dali ono najvažnije – svoj život. Pet inforgrafika sa posebno prilagođenim materijalom dodijeljeno je i obrazovnim ustanovama i udruženjima za slijepa i slabovidna lica.

Ova infografika dio je edukativnog seta posvećenog herojima oslobodilačkog rata koji još sadrži bojanku i zbornik literarnih radova učenika osnovnih i srednjih škola, poručeno je na današnjem događaju.

Program je pratio i prigodan kulturno-umjetički program u sklopu kojeg je hor Rejjan inerpretirao patriotsku numeru Devet heroja, učenici Prve gimnazije izveli su recital, a nastupio je i vokalni ansambl Srednje muzičke škole.

Devet heroja je ukazom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine dobilo Orden heroja oslobodilačkog rata za izuzetno junaštvo i samoprijegor ispoljen u borbenim dejstvima i pri tome ostvarene izuzetne rezultate koji su kod saboraca i građana služili kao primjer, podstrek i dodatni motiv za dalje uspješno suprotstavljanje agresoru na RBiH. Oreden heroja dobili su: Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhad Hujdur Hujka, Enver Šehović, Nesib Malkić i Izet Nanić.   

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.