U Fondu Memorijala potpisani sporazumi o sufinansiranju projekata iz oblasti kulture sjećanja i izgradnje spomen-obilježja

 U Fondu Memorijala potpisani sporazumi o sufinansiranju projekata iz oblasti kulture sjećanja i izgradnje spomen-obilježja

U multimedijalnoj sali Fonda Memorijala u utorak, 8. novembra 2022. godine potpisani su sporazumi o sufinansiranju projekata iz oblasti promoviranja kulture sjećanja i izgradnje spomen-obilježja. Vrijednost potpisanih sporazuma je 74.500 KM, a sredstva su obezbijeđena preraspodjelom Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

„Ministarstvo za boračka pitanja prepoznalo je značaj ovih projekata koje smo finansijski podržali, budući da im je cilj promoviranje i njegovanje kulture sjećanja, ali i izgradnja dostojanstvenih spomen-obilježja kako pripadnicima Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine tako i poginulim borcima, šehidima i herojima Odbrambeno-oslobodilačkog rata širom zemlje. Nastavljamo sa našom praksom kontinuirane podrške pozitivnim inicijativama i projektima iz oblasti njegovanja tekovina Odbrambeno-oslobodilačkog rata“, istakao je resorni ministar Omer Osmanović koji je prisustvovao potpisivanjima sporazuma.

Navedenim sporazumima, putem Fonda Memorijala, podržani su projekti iz oblasti promocije kulture sjećanja, i to: realizacija dokumentarnog filma Breza i Ilijaš zajedno na linijama odbrane BiH, štampanje i distribucija knjiga Osuđeni na pobjedu i Bitka za Sarajevo autora Kerima Lučarevića te sufinansiranje izdavanja knjige Geopolitika i terorizam s aspekta Bosne i Hercegovine autora generala Vahida Karavelića.

Fond Memorijala već duže vrijeme daje podršku izgradnji spomen-obilježja u Kantonu Sarajevo i van Kantona Sarajevo, čime se nastoje revitalizirati prostori i obilježja koja svjedoče o herojskoj borbi za Bosnu i Hercegovinu, a u čast naših najboljih sinova i kćeri. Finansijska sredstva izdvojena su za projekat sufinansiranja dogradnje šehidskog spomen-obilježja narodnom heroju Adilu Bešiću u Prijedoru, sufinansiranje izgradnje šehidskog spomen-obilježja u Kaćunima općina Busovača, sufinansiranje izgradnje spomen-obilježja za šest šehida jedinice Živiničke ose u naselju Kruševo općina Olovo i sufinansiranje projekta sanacije ratne džamije „Šemsudija“ na lokalitetu Selišta općina Ilijaš.

„Potpisanim sporazumima, Fond Memorijala i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, u skladu sa svojom djelatnošću, nastavljaju da aktivno učestvuju u realizaciji, podršci i promociji projekata koji doprinose institucionaliziranju sjećanja koje će kao trajno naslijeđe ostati za generacije koje dolaze“, poručio je Ekrem Kurtović, predsjednik Upravnog odbora Fonda Memorijala.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.