U Bužimu otvorena izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“

 U Bužimu otvorena izložba „Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti“

U povodu programa obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine te u sklopu 120. godišnjice od osnivanja Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“, u Bužimu je danas otvorena dokumentarna izložba o bosanskom jeziku pod nazivom Slovom o slovu: Tragovima bosanske pismenosti. Navedena izložba realizirana je uz pomoć Direkcije BZK „Preporod“ u Sarajevu te Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu. Domaćini ovog kulturnog sadržaja bili su Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Bužim te Centar za kulturu Bužim, dok je pokrovitelj iste bila Općina Bužim.

Pored opće postavke koja na bogat, raznovrstan i zanimljiv način govori o bosanskoj pismenosti, poseban dio ove izložbe jesu i četiri fragmenta koja svjedoče višestoljetnu pismenost u bužimskom kraju, a iskazanu kroz dokumente na četiri pisma, glagoljici, bosančici, arebici i latinici. Riječ je o Glagoljskoj ploči iz 1495. godine, potom Krajišničikom pismu iz 1700. godine, pa onda Spisku platiša vazife iz džemata Trebinja koji je nekada egzistirao na području današnjeg naselja Lubarda te na koncu o Dopisu učitelja Fejzullaha Čavkića koji 1930. godine piše sekretaru Gajreta Hamidu Kukiću, tražeći da mu ovaj pošalje himnu Gajreta sa notnim zapisom.

Na otvoru izložbe govorili su njeni koautori naučna saradnica dr. Erma Ramić-Kunić i dr. Alen Kalajdžija te predsjednik BZK „Preporod“ Bužim Amir Sijamhodžić i direktorica Centra za kulturu Majda Mulalić. Veliko interesovanje publike i medija dodatni su argument o potrebi za postavljanjem navedene izložbe, a koju će u narednim danima posjetiti učenici predmetne nastave tri osnovne škole sa područja Općine Bužim te Mješovite srednje škole u Bužimu. Izložba će biti otvorena dvije sedmice i moći će je posjetiti svi zainteresirani građani.

 

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.