Tri temeljne organizacije kulture iz Mostara organiziraju zajednički koncert pod motom „Naših 120“

 Tri temeljne organizacije kulture iz Mostara organiziraju zajednički koncert pod motom „Naših 120“

Tri temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine – BZK „Preporod“, SPKD „Prosvjeta“ i HKD „Napredak“ – organiziraju zajednički događaj / koncert „Accordion fantasy“ pod motom „Naših 120“, koji će biti održan u ponedjeljak 26. juna u dvorištu Centra za kulturu Mostar s početkom u 20.30 sati. Ulaz je besplatan.

Predstavnici triju temeljnih organizacija kulture događaj su najavili kao muzičko-scenski spektakl na kojem će nastupiti svjetski virtuoz na harmonici Dušan Sekulić s bendom, a publika će moći uživati u klasičnoj muzici, obradama poznatih rock, pop i narodnih melodija.

O najavljenom događaju ispred BZK „Preporod“ – Regionalno društvo Hercegovina govorio je Harun Hasanagić, koji je kazao kako ga zajednički koncert uistinu raduje zbog toga što se saradnja između spomenutih organizacija spustila na lokalni nivo.

– Cilj nam je da pošaljemo poruku saradnje koja podsjeća na našu saradnju iz prošlosti, a koja će nas, ako Bog da, uputiti i na saradnju u budućnosti. Mislim da će koncert biti izvanredan, to je jedna vrsta spektakla i pozvao bih sve Mostarke i Mostarce da dođu jer se uistinu radi o nečemu nesvakidašnjem – poručio je Hasanagić.

Projekt menadžer BZK „Preporod“ – Regionalno društvo Hercegovina Amir Kadribegović istakao je kako Mostar nije slučajno izabran za ovakav događaj, kazavši kako je taj grad možda i najizražajniji sinonim zajedničkog života u svim društvenim segmentima, a istovremeno je i centar Hercegovine te da je logično da se ovakvi događaji dešavaju upravo u Mostaru.

– Imamo interni dogovor da „Preporod“, „Prosvjeta“ i „Napredak“ učine sve da se u narednom periodu barem jedan ovakav kulturni događaj u toku godine održi na području Hercegovine. To je naša namjera i zaista ćemo se potruditi da ovaj oblik saradnje podignemo na još veći nivo.

Naglašava da ovim koncertom „Preporod“, „Prosvjeta“ i „Napredak“ slave suživot i zajedništvo.

– Mi sarađujemo drugo vremena. Svakim događajem želimo poslati pozitivnu vibraciju. Mi trebamo živjeti zajedno i sve naše aktivnosti šalju tu poruku – zaključio je Kadribegović.

Predstavnica mostarskog Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ Sanja Bjelica Šagovnović istakla je kako su ovim zajedničkim događajem željeli proslaviti velike jubileje – 120 godina od postojanja koje navedene organizacije obilježavaju u prošloj i ovoj godini.

– „Prosvjeta“ je ovaj veliki jubilej obilježila nizom događaja, a želja nam je bila da napravimo i jedan zajednički događaj sa druge dvije organizacije kulture i, evo, to smo realizovali ovoga ljeta. Pozivam sve Mostarce da nam se pridruže na koncertu, da zajedno proslavimo naših 120 godina, ali i dugogodišnju saradnju kako u prošlosti, tako i u ovom trenutku. Nadam se da će ovaj događaj biti samo početak jedne plodonosnije saradnje – naglasila je Bjelica Šagovnović na konferenciji za novinare.

Dodala je kako je ovo zaista jedna lijepa i pozitivna priča iz Mostara kojom žele poslati poruku kako kultura u tom gradu treba biti integrativni faktor.

Ispred mostarske Glavne podružnice HKD „Napredak“ obratio se Miroslav Landeka koji je naglasio kako nisu imali dileme da zajedno sa druge dvije organizacije kulture organiziraju jedan ovako lijep događaj.

– Ove poruke iz Mostara uvijek bolje zvuče nego iz nekih drugih sredina. Mi smo i ranije zajedno sarađivali i ovo je nastavak saradnje na nekoj lokalnoj razini. Pozivam sve sugrađane da nam se u ponedjeljak pridruže da zajedno obilježimo naših prvih 120 godina i da pošaljemo jednu lijepu poruku i uvažavanja i poštivanja svih naših različitosti, ali i našeg zajedništva jer puno toga je više što nas spaja nego što nas razdvaja – poručio je Landeka.

Koncert je podržao CRS.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.