TOPČIĆ: Biblioteka radi, a knjige se odlažu u posebne posude i dezinfinciraju

 TOPČIĆ: Biblioteka radi, a knjige se odlažu u posebne posude i dezinfinciraju

Biblioteka radi u punom kapacitetu, svih službi i sedamnaest pozajmnih odjeljenja, istina bez čitaonica i uz sve potrebne mjere protuepidemijske zaštite – kazao je direktor Biblioteke Grada Sarajeva Zlatko Topčić govoreći o aktivnostima ove institucije.

Što se tiče broja korisnika, navodi da se situacija polako normalizira, iako je primijetno reduciranje usluga na klasične bibliotečke usluge, pozajmljivanja knjiga i bez korištenja sofisticiranijih poput biblioterapije, bookcrossinga, iznajmljivanje e čitača knjiga.

Topčić kaže da su smanjili broj korisnika koji istovremeno mogu biti na odjeljenju na jedno do dvoje, skratili vrijeme posjete na pet minuta, ali i povećali broj knjiga koje se mogu posuditi s dvije na pet…

– Nakon čitanja i vraćanja u biblioteku knjige se odlažu u posebne posude, dezinfinciraju i nakon 72 sata opet idu u opticaj, u skladu s preporukama i dobrim bibliotečkim praksama – podvukao je Topčić.

Iz Biblioteke grada Sarajeva apeluju na korisnike da na odjeljenja dolaze sa jasnim zahtjevima za naslovima i da maksimalno koriste informacije i digitalizirane zbirke s redizajniranog sajta biblioteke www.bgs.ba i ažurirane facebook stranice.

– Mi mentalitetski najbolje funkcioniramo u vanrednim situacijama jer smo tu u dobroj kondiciji: nas život je svojevrsna vanredna situacija i povremena doba blagostanja nas iznenade i čine kolebljivima – rekao je Topčić u izjavi za Fenu.

Fotografija: Velija Hasanbegović / magazin Stav

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.