Svirepa grofica Elizabeta Báthory

 Svirepa grofica Elizabeta Báthory

Jedna od najzloglasnijih žena u povijesti grofica Elizabeta Báthory rodila se 7. augusta 1560. godine. Danas je poznata širom svijeta pod nadimkom Krvava grofica, a njena popularnost, pogotovo među subkulturnim goth krugovima dosiže onu grofa Drakule. Prema povijesnim zapisima, optužena je da je mučila i ubila preko 650 žrtava, što bi je svrstavalo među najveće masovne ubice u povijesti. Ipak, istina je vjerojatno nijansiranija. Izgleda da su optužbe protiv nje znatno uveličane zbog određenih političkih ciljeva jer je Elizabeta rođena u slavnoj plemićkoj porodici Báthory, koja je svojevremeno vladala Transilvanijom.

Sa 14 godina udala se za grofa Ferenca Nádasdyja, jednog od najbogatijih velikaša u Ugarskoj. On je, međutim, većinom bio na bojištu, boreći se protiv Osmanlija. Nakon što je on umro, nju su optužili za svakojake zločine. Skupljene su izjave oko 300 svjedoka, koji su tvrdili da je grofica mamila mlade djevojke iz lokalnih seljačkih porodica i dovodila ih u svoj dvorac Csejte (danas Čachtice u Slovačkoj). Djevojke su tamo navodno bile mučene, sakaćene pa i seksualno iskorištavane. Ubistva je grofica provodila navodno i u drugim svojim dvorcima, primjerice Sárváru u Mađarskoj, gdje je navodno otkopano između 100 i 200 leševa njenih žrtava. Danas se spominje da se grofica kupala u krvi djevica kako bi očuvala ljepotu i mladost, ali prvi spomen te priče potječe tek iz 18. stoljeća, pa je njena istinitost upitna.

Nakon što je grofica uhićena živu su je zazidali u jednu od kula dvorca Csejte. Ostavljen je samo prorez kroz koji su joj davali namirnice. U takvom zatočeništvu je nakon 4 godine i umrla.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.