Svečano otvoreno 51. izdanje festivala kulture „Slovo Gorčina“ na Radimlji

 Svečano otvoreno 51. izdanje festivala kulture „Slovo Gorčina“ na Radimlji

Sinoć je na nekropoli stećaka Radimlja, pod zvjezdanim stolačkim svodom, otvoreno 51. izdanje festivala kulture „Slovo Gorčina“. Uprkos brojnim izazovima koji svake godine prate organizaciju festivala, organizatori su uspjeli u želji da naprave nikada kvalitetniji i bogatiji trodnevni program, koji objedinjuje različite kulturno-umjetničke forme. Festival je zvanično otvoren riječima dobrodošlice Dubravka Barbarića, člana Upravnog odbora i predsjednika Organizacionog odbora festivala kulture „Slovo Gorčina“.

„Susrećemo se pod neobičnim okolnostima, ovaj festival je prkosan vremenu, finansijskim problemima, a ove godine čak i ekološkim nedaćama, ali nam je povod da smo tu lijep, a susretište na Radimlji predivno“, kazao je.

Barbarić se posebno zahvalio sponzorima ovogodišnjeg festivala te entuzijastima bez čije podrške sve ovo ne bi bilo moguće, a među njima su Prolab, Izdavačka kuća „Buybook“, Fondacija „Mak Dizdar“, Carski Vinogradi Mostar, Austrijski kulturni forum Sarajevo, Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ u BiH, UNIQA osiguranje u BiH, Sparkasse Bank BiH, City Šped, Audi BiH, OSCE Misija u BiH, Oslobođenje, BHRT, RSG, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Turistička zajednica HNK, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo itd.

Predsjednik Upravnog odbora Gorčin Dizdar rekao je da iz godine u godinu raste festival i ljudi koji se okupljaju oko njega te da mu je zadovoljstvo što građani Bosne i Hercegovine a i regiona prepoznaju značaj ove manifestacije i u sve većem broju posjećuju festival.

„Ovaj festival okuplja sve ono najbolje što je stvarano na ovim prostorima prije svega u književnosti i poeziji, a potom i šire u drugim oblastima, poput muzike, likovne umjetnosti, teatra, i veliko je zadovoljstvo predstaviti neke od najvećih regionalnih književnika, umjetnika i muzičara po prvi put u Stocu.“

Nakon zvaničnog otvorenja uslijedio je koncert gudačkog kvarteta SA Sinfonietta, u sastavu Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Đorđe Milovanović (viola) i Belma Alić (violončelo), koji je izveo kompoziciju Kameni spavač Vlade Miloševića. Na Makovom mjestu nositelj poetske riječi bio je proslavljeni književnik i glumac Enes Kišević, uz suprugu gospođu Asju Kišević, koji je publici oživio Dizdareve riječi i probudio Kamenog spavača na Radimlji.

Zatim je stručni žiri, u sastavu Đurđica Čilić, Nenad Rizvanović i Marko Tomaš, proglasio najbolja mlada/e pjesnika/inje, od preko 90 pristiglih rukopisa, odnosno prva/e tri dobitnika/ce Nagrade „Mak Dizdar“ 2022. godine za najbolju neobjavljenu zbirku poezije. Treće mjesto osvojila je Gala Odanović iz Srbije za zbirku pjesama Zamrzivač, drugo mjesto Sofija Drakulović iz Crne Gore za knjigu Bowie me je shvatio, dok je prvo mjesto pripalo Mostarcu Adnanu Bratiću, za zbirku pjesama pod nazivom Titova blues.

Na kraju večeri među kamenim spavačima održao se najvažniji pjesnički program festivala – program posvećen gostu pjesniku, a ove godine organizatori naglašavaju kako je izuzetna čast što je bila riječ o gošći pjesnikinji, istinskoj predstavnici bh. savremene poezije, gospođi Tanji Stupar-Trifunović. Uz razgovor i čitanje stihova, predstavljen je pjesnički opus ove književnice. Festival je ove godine napravio jedan programski zaokret, jer se ovaj program otvorio uz savremene, mlađe pjesnike, čiji opusi nisu zaokruženi, ali su svojim dosadašnjim radom zaslužili istaknuto mjesto u bosanskohercegovačkoj, odnosno regionalnoj poeziji i književnosti. Ranije je program bio rezerviran za pjesnike na vrhuncu njihove karijere i bio je osmišljen kao svojevrsni homage njihovom stvaralaštvu.

Program festivala nastavlja se bogatim kulturnim, umjetničkim i književnim sadržajem i danas, 30. jula, te završava u nedjelju 31. jula u večernjim časovima koncertom Damira Imamovića. Više o programu možete pronaći na web stranici.

IZVOR: Klix

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.