Svečana dodjela nagrada – literarni konkurs “Moj maternji jezik”

 Svečana dodjela nagrada – literarni konkurs “Moj maternji jezik”
Dana 18. 6. 2021. (petak) u prostorijama Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine održana je svečana dodjela nagrada pobjednicima literarnog konkursa “Moj maternji jezikˮ u organizaciji Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu.
Program je počeo u 14.00 sati muzičkom numerom koju je izveo Omar Halilović, učenik III razreda Osnovne muzičke škole Ilidža u klasi nastavnika klavira Amsala Ganovića. Omar Halilović je dobitnik mnogih međunarodnih nagrada.
Svečanoj dodjeli nagrada prisustvovale su ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović te pomoćnica ministrice Nihada Čolić.
Prije same dodjele prisutne je pozdravio i dobrodošlicu poželio dr. sc. Alen Kalajdžija, direktor Instituta za jezik, koji je u svom obraćanju istakao da je poseban uspjeh ovog konkursa to što su se prijavili učenici i učenice iz svih krajeva BiH, ali i drugih država. Goste programa pozdravila je i ministrica Naida Hota-Muminović koja je u svom obraćanju učenicima i učenicama poručila da nastave razvijati svoj spisalački talent i da se uvijek sjete da pero ima veliku moć, koju trebamo odgovorno koristiti. Književnik Hadžem Hajdarević prisutne je upoznao s tokom konkursne procedure, izborom radova i Komisijom u sastavu – Hadžem Hajdarević, književnik, mr. sc. Nihada Ibrišimović i Sumeja Bičević, MA – koja je ocjenjivala radove.
Konkurs je raspisan povodom Dana maternjeg jezika (21. 2.), a u okviru manifestacije “Dani Instituta za jezikˮ koja se tradicionalno obilježava svake godine. Predlagač i koordinator tokom konkursne procedure bila je dr. sc. Erma Ramić-Kunić, naučna saradnica u Institutu za jezik. Na konkurs je pristiglo oko 500 radova koji su bili podijeljeni u dvije kategorije: osnovna i srednja škola. Radovi su stigli iz svih krajeva Bosne i Hercegovine – kategorija osnovna škola: Banovići, Bihać, Bilalovac Kiseljak, Blagaj, Bosanska Otoka, Brčko, Breza, Brijesnica Mala – Doboj Istok, Čapljina, Čelić, Doborovci, Goražde, Gračanica, Gradačac, Ilidža, Ključ, Konjic, Lipnica, Lukavac, Mostar, Novi Travnik, Odžak, Prozor, Sanski Most, Sarajevo, Slavinovići (Tuzla), Srebrenik, Srednje Ilijaš, Stjepan-Polje, Teočak, Teslić, Tinja Srebrebnik, Tuzla, Ustikolina, Velika Kladuša, Visoko, Vogošća, Zenica, Živinice; kategorija srednja škola: Bihać, Breza, Bugojno, Busovača, Cazin, Čelić, Čitluk, Doboj Istok, Drvar, Goražde, Gradačac, Gradiška, Ilidža, Kalesija, Konjic, Livno, Lukavac, Maglaj, Mostar, Nova Bila, Olovo, Posušje, Sanski Most, Sarajevo, Srebrenik, Stolac, Tešanj, Tomislavgrad, Travnik, Tuzla, Velika Kladuša, Visoko, Vogošća, Zavidovići, Zenica, Živinice – ali i iz drugih država: Njemačka (Gestrof), Hrvatska (Zagreb), Sjeverna Makedonija (Veles) i Crna Gora (Tuzi).
Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo i Institut za jezik osigurali su nagrade u vidu izdanja Institita i novčanih nagrada (1. mjesto – 200 KM, 2. mjesto – 150 KM, 3. mjesto – 100KM; svi pohvaljeni učenici (ukupno 14) po 50 KM).  Nagrađeni su sljedeći učenici:
Osnovna škola
1. Sajra Botić (OŠ “Enver Čolakovićˮ, Breza, nastavnik Admir Džanko)
2. Igor Šešlak (OŠ “Mejdanˮ, Tuzla, nastavnica Elvira Čolaković)
3. Fatih Mujkanović (OŠ “Musa Ćazim Ćatićˮ, Zenica, nastavnica Mirsada Topalović)
Pohvala:
Davud Ćeman, Anđela Sokolović, Iman Hafizović, Nikolina Mitrović, Medina Rizvanbegović, Amina Halilović, Amina Šarić;
Srednja škola
1. Aleksandra Ivanović (KŠC “Sveti Franjoˮ, Opća gimnazija Tuzla, profesorica dr. sc. Indira Šabić)
2. Lejla Hršumović (MSŠ “Mehmedalija Mak Dizdarˮ, Breza, profesor Mirza Herco)
3. Benjanim Šačić (Prva gimnazija, Sarajevo, profesor Damir Šabotić)
Pohvala: Andrea Petrović, Šaban Mehmedović, Milica Papak, Jana Zhuravleva, Lucija Kordić, Harun Bećić, Anes Beganović.
U kategoriji osnovnih škola nagrade je uručila dr. sc. Erma Ramić-Kunić, a u kategoriji srednjih škola ministrica Naida Hota-Muminović.
Prvonagrađene Sajra Botić i Aleksandra Ivanović pročitale su svoje radove.
Također, ovom prilikom nagrađeni su i učenici Osnovne muzičke škole Ilidža Omar Halilović i Ilhana Rahić nagradom izdanja Instituta za jezik, a nagrade im je uručila ministrica Hota-Muminović.
Program je završen u 14.35 sati muzičkom numerom koju je izvela Ilhana Rahić, učenica završnog razreda Osnovne muzičke škole Ilidža, u klasi nastavnika klavira Amsala Ganovića. Ilhana Rahić je učenica generacije i dobitnica je mnogih međunarodnih nagrada. Programu su prisustvovali i roditelji, nastavnici i profesori nagrađenih učenika. Program je vodila Sumeja Bičević.
IZVOR: Institut za jezik Sarajevo
Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.