Svečana akademija Fonda Memorijala KS

 Svečana akademija Fonda Memorijala KS

Svečana akademija Fonda Memorijala KS održat će se u ponedjeljak, 25. jula 2022. godine u 19.00 sati u Multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači na adresi Širokac 1.

 

 

JU „Fond Memorijala Kantona Sarajevo“ jedinstvena je upravna institucija u Bosni i Hercegovini koja ima posebnu ulogu u bosanskohercegovačkom društvu, budući da ne postoji niti jedna slična institucija na bilo kojem nivou vlasti (od najviših organa vlasti u BiH pa do lokalne zajednice) koja objedinjuje opus rada i djelatnosti kojima se bavi Fond Memorijala.

Fond Memorijala Kantona Sarajevo osnovan je 24. jula 1997. godine Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo i ove godine obilježava 25. godina postojanja.  Prvobitni zadaci Fonda su bili postavljanje nišana / nadgrobnih spomenika šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, izgradnja i održavanje mezarja šehida i poginulih boraca Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine te izgradnja memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida.

Pored fizičke izgradnje i uređenja mezarja, Fond Memorijala njeguje i promovira čuvanje uspomene na najbolje sinove Domovine, održava manifestacije koje vraćaju uspomene na njihov lik i velika djela, gradi svijest o univerzalnim vrijednostima: slobodi, pravdi i antifašizmu. Koncept rada Fonda je inkluzivan i stremi ka tome da u aktivnosti i poslove koji se provode, uključi što veći broj institucija, istaknutih pojedinaca, udruženja i organizacija, kako bi, okupivši akademsku i strukovnu elitu bosanskohercegovačkog društva, formirali svijest o važnosti kulture sjećanja i njenom mjestu u izgradnji države i društva. 

Bitno je istaći da je Fond Memorijala odavno svojim projektima izašao izvan granica sarajevske regije, tako da je danas nemali broj kako nišana, nadgrobnih spomenika, hajr česmi, kapija i ograda na grobljima i mezarjima, tako i okruglih stolova, izložbi, audio i video materijala, publikacija, zbornika i mnogih drugih oblika intelektualnog kulturno historijskog naslijeđa u kojima je Fond učestvovao i aktivno učestvuje širom Bosne i Hercegovine.

Fond Memorijala danas upravlja Šehidskim spomen-mezarjem Kovači, Memorijalnim centrom Kovači, Ratnom džamijom Igman, Spomeničkim kompleksom Tunel D-B, poznatim kao Tunel spasa i muzejskom postavkom Heroji Oslobodilačkog rata.

 U nastavku djelovanja Fonda Memorijala očekuju nas mnogi zahtjevni i odgovorni zadaci. U tom smislu, Fond Memorijala nastoji proširiti svoj opus djelovanja osnivanjem Edukativnog centra na lokalitetu Kuće Sloboda u sklopu Spomeničkog kompleksa Tunela D-B, osnivanjem Istraživačko-dokumentacionog centra Fonda Memorijala (na lokalitetu objekta Kon-Tiki), uspostavljanjem Arhiva Fonda Memorijala, stavljanjem u funkciju i preuređenjem objekta Kon-Tiki u Vogošći, poznatog i kao pansion Kod Sonje u spomen-obilježje – Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine, uspostavljanjem Muzeja „Obrazovanje pod opsadom“ i svo to uz nastavak saradnje s domaćim i međunarodnim institucijama, ustanovama i organizacijama sličnog profila – institucijama koje se bave proučavanjem i prezentiranjem historijskih činjenica iz perioda Agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.