“Slovo Gorčina”: Dodijeljena nagrada “Mak Dizdar“ 2021.

 “Slovo Gorčina”: Dodijeljena nagrada “Mak Dizdar“ 2021.

Jubilarno, pedeseto “Slovo Gorčina” otvoreno je na stolačkoj nekropoli Radimlja. Upriličena je svečana akademija na kojoj su dodijeljene nagrade “Mak Dizdar” za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini.

Članovi stručnog žirija predvođenog piscem Semezdinom Mehmedinovićem kažu kako su između 60 prijavljenih imali jako težak zadatak odabrati tri najbolje zbirke poezije mladih pjesnika. Ovogodišnja nagrada Mak Dizdar otišla je u ruke Nikolini Todorović iz Sarajeva za zbirku Baštovanka Ofelija.

Drugu nagradu osvojila je Emina Kovačević iz Mostara za zbirku Skice iz unicef sveske, a trećeplasirani je Luka Ivković iz Šibenika sa zbirkom poezije Gašenje glasova.

Jubilarno izdanje slova gorčina donosi bogat program koji uz književne sadržaje nudi i filmove, koncerte te izložbe. Ovaj festival u svojih je 50 godina postojanja izrastao u jedan od najvažnijih kulturnih događaja u Hercegovini i smjestio Stolac na kulturnu mapu Evrope.

U povodu obilježavanja godišnjice izdata je i monografija festivala astolačkoj publici bit će prikazan i dokumentarni film o legendarnoj grupi Indexi iz produkcije BHRT-a.

 

IZVOR: BHRT

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.