Simpozij „100 godina od rođenja akademika Kemala Kapetanovića – Zadužbina koja obavezuje“

 Simpozij „100 godina od rođenja akademika Kemala Kapetanovića – Zadužbina koja obavezuje“

U organizaciji Univerziteta u Zenici i BZK „Preporod“ jučer, 28. 10. 2021. godine, u prostorijama Metalurško-tehnološkog fakulteta održan je Simpozij „100 godina od rođenja akademika Kemala Kapetanovića – Zadužbina koja obavezuje“. Simpozij je održan u dva dijela. U uvodnom dijelu izlagači su govorili o liku i djelu akademika Kemala Kapetanovića, dok je u drugom dijelu Simpozija fokus bio na radu Instituta „Kemal Kapetanović“, njegovoj prošlosti, sadašnjosti i budućim perspektivama. Rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Jusuf Duraković u uvodnom obraćanju kazao je: „Ovaj Simpozij ima tri dobra razloga zašto ga treba organizovati. Prvi razlog jeste sjećanje na akademika Kemala Kapetanovića. Veliko je to ime, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i šire. Drugi razlog jeste taj što je Kemal Kapetanović vezan za Institut koji se sada nalazi u veoma teškoj situaciji. Grad Zenica je poznat po Institutu i ne smijemo dovesti u pitanje naučno-istraživački rad na našem Institutu. Treći motiv za organizovanje ovog događaja jeste da je ovo prilika za  druženje ljudi.“ Rektor je istakao  i sljedeće: „Prilikom moje kandidature na funkciju rektora, prva tačka bila je upravo  plan i razvoj Instituta. Institutu treba pomoći, kako društvena zajednica tako i kompletan Univerzitet, Osnivač i građani Zenice.“

„Sjećanje na velike ljude ima za cilj afirmaciju njihovih djela, vrijednosti kojima su oplemenili sredinu u kojoj su radili i živjeli. Tim ljudima posebno trebamo biti zahvalni. Oni iza sebe ostavljaju neizbrisive tragove, ostavljaju velika djela, jačaju institucije, žive za ideju i slijede ideale. Jedan od velikih ljudi kojima dugujemo ogromnu zahvalnost jeste akademik Kemal Kapetanović.“, u svom uvodnom obraćanju kazao je prof. dr. Ajdin Huseinspahić, predsjednik BZK „Preporod“.

 

 

U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona prisutnima se obratio prof. dr. Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. U uvodnom dijelu, o liku i djelu govorili su: dr. Seid Kapetanović, sin Kemala Kapetanovića te dr. Amir Ismić i dr. Milenko Rimac.

 

 

Nakon uvodnih obraćanja uslijedio je naučno-stručni dio skupa na kojem su govorili: doc. dr. Mustafa Hadžalić o temi „Prioriteti i novi izazovi Instituta ″Kemal Kapetanović u Zenici“, prof. dr. Faik Uzunović o temi „Međunarodni aspekti rada akademika Kemala Kapetanovića“, prof. dr. Mirsada Oruč o temi „Razvoj materijala i tehnologija na Institutu „Kemal Kapetanović” Univerziteta u Zenici i rektor Univerziteta u Zenici, prof. dr. Jusuf Duraković o temi „Institut Kemal Kapetanović: jučer, danas i sutra“.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.