Saučešće predsjednika BZK „Preporod“ povodom smrti Hasana Čengića

 Saučešće predsjednika BZK „Preporod“ povodom smrti Hasana Čengića

Povodom smrti Hasana Čengića predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ prof. dr. Sanjin Kodrić porodici Čengić uputio je sljedeće pismo saučešća:

 

Poštovana porodice Čengić,

pogođeni smo viješću o odlasku Hasana Čengića, vašeg muža i oca i našeg prijatelja, te vam upućujemo naše najdublje saučešće.

Hasan Čengić ostavio je neizbrisiv trag u savremenoj historiji Bošnjaka i Bosne i Hercegovine, pogotovo u vremenu kad su naš narod i država bili u nekim od najtežih izazova i iskušenja u svojoj povijesti. Bio je hrabar i velik čovjek, borac, uzdanica i oslonac. O njegovim djelima možda se nikada neće dovoljno znati, ali ostat će upravo rezultati njegova djelovanja kao trajno podsjećanje i pamćenje.

Neka je Božija milost i mir Hasanoj duši, a vama snaga i strpljenje u ovim teškim trenucima.

 

Hasan Čengić bio je jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA), a od 1990. do 1992. godine radio je na mjestu tehničkog, a potom generalnog sekretara u Centrali SDA. Od 1992. do 1996. godine bio je načelnik za logistiku izvan zemlje u Generalštabu Armije Bosne i Hercegovine. Od februara do decembra 1996. bio je zamjenik ministra odbrane Federacije Bosne i Hercegovine. U više navrata biran za federalnog i državnog zastupnika. Bio je predsjednik Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Dobitnik je priznanja Zlatna značka Patriotske lige i Srebreni štit Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine.

 

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.