ŠARIĆ: Grad Sarajevo stvara bolje uslove za nacionalna društva

Gradski vijećnici danas su donijeli Odluku o utvrđivanju nacionalnih kulturnih društava bošnjačkog, hrvatskog, srpskog, jevrejskog naroda od posebnog značaja za Grad Sarajevo.
 ŠARIĆ: Grad Sarajevo stvara bolje uslove za nacionalna društva

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ i Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo „La benevolencija“ temeljne su institucije kulture naroda Bosne i Hercegovine.

Ona čuvaju i promoviraju tradiciju nacionalnih kultura koje čine jedinstven kulturni mozaik grada.

„Grad Sarajevo i na ovaj način nastoji doprinijeti stvaranju boljih uslova za kontinuirani razvoj i djelovanje ovih društava koje imaju poseban značaj za glavni grad BiH“, istakao je dogradonačelnik Ivica Šarić.
Dodao je da je Grad Sarajevo i do sada finansijski podržavao projekte i aktivnosti društava, što je potvrda uzajamno dobrih odnosa.

Ovom odlukom Grad želi da unaprijedi i osnaži institucionalnu saradnju sa nacionalnim kulturnim društvima, koja svojom aktivnom ulogom značajno doprinose zbližavanju, zajedničkom životu, te očuvanju multietničkih vrijednosti grada Sarajeva.

Sve ove četiri nacionalne institucije kulture od osnivanja imaju svoje sjedište u gradu Sarajevu i svojim radom doprinose kulturnom identitetu Bosne i Hercegovine i njenog glavnog grada. Postoje više od jednog vijeka, te su po tome među najstarijim, danas postojećim institucijama u našoj zemlji.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.