Radio-priče – Hadžem Hajdarević: “Klinika za plastičnu hirurgiju” – “Silazak”

 Radio-priče – Hadžem Hajdarević: “Klinika za plastičnu hirurgiju” – “Silazak”

Pjesnik, prozaist, esejist, urednik, pisac za djecu Hadžem Hajdarević /Kruševo kod Foče, 18.07.1956/ školovao se na Popovu Mostu (osnovna škola), te Sarajevu (Gazi Husrev-begova medresa i studij jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu).

U toku školovanja u Medresi bio je glavni i odgovorni urednik đačkog lista „Zemzem“ te član Savjeta škole ispred učenika…

Na ovoj Medresi Hajdarević je nekoliko godina pred rat u našoj zemlji bio profesor bosanskog jezika.

Svoje prve priče i pjesme Hajdarević je objavljivao u časopisima Život, Odjek, Lica i drugim ondašnjim bh. i jugoslavenskim listovima i časopisima, te u glasilima Islamske zajednice, najviše u časopisu „Preporod“.

Prvu zbirku poezije „Seobe obala“  objavio je 1981.godine, a posljednje objavljeno književno djelo je roman „Gdje si ti ovih godina“ (Sarajevo 2015). Hajdarevićevi stihovi objavljeni su na francuskom, engleskom, slovenskom, poljskom i njemačkom jeziku, arapskom, turskom, flamanskom, mađarskom, makedonskom, danskom, ruskom i drugim jezicima.

Hadžem Hajdarević za svoja književna djela dobio je mnogobrojne nagrade – Nagrada Trebinjskih večeri poezije (1981), Nagrada “Skender Kulenović” (1996), “Planjaxova” nagrada za najbolju knjigu pjesama (2005) i dr.

Hadžem Hajdarević je autor Čitanke za IV razred gimnazije i drugih srednjih škola u BiH te autor ili koautor čitanki za više razreda osnovnih škola u BiH. Priredio je Panoramu moderne bh. poezije za “Ratkovićeve pjesničke večeri” (Bijelo Polje, Crna Gora 2010). Hadžem Hajdarević jedan je od autora „Rječnika bosanskog jezika“ (Sarajevo 2007), koautor sa profesoricom Aidom Kršo, „Pravopisnog priručnika bosanskog/hrvatskog/srpskog jezika sa osnovama gramatike“ (Sarajevo 2013) itd.

Na bosanski jezik prepjevao je neke od značajnijih bošnjačkih pjesnika na orijentalnim jezicima (Divan Fadil-paše Šerifovića ).

U periodu od 2002. pa do 2012. godine H. Hajdarević je bio, u okviru redovnih aktivnosti Društva pisaca BiH, predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodne književne manifestacije „Sarajevski dani poezije“, a učesnik je  mnogih književnih festivala i znanstvenih skupova o književnosti i književnim tradicijama u zemlji i svijetu.

Osim „Seoba obala“ i „Gdje si ti ovih godina“, Hadžem Hajdarević objavio je i knjige poezije  – „Koje Nuhove lađe“, „Žive vode“, „Pjesme ponornice“, „Četvera ušća“, „Peto ušće“, „Nausikajina kći“, „Sutrašnje putovanje brodom“, „Na sonetnim otocima“  ….  knjigu priča „Klinika za plastičnu hirurgiju“, knjige kolumni „Kišno društvo“ i „Život u akvariju“ …

Zbirka priča Hadžema Hajdarevića „Klinika za plastičnu hirurgiju“ s podnaslovom Sedamnaest priča o sašaptavanju sa đavolom i psihorubovima, imala je dva izdanja. Prvo je objavio „Ljiljan“ 2000.godine, a drugo izdanje objavila je Izdavačka kuća „Dobra knjiga“ 2011.godine. Za medij radija iz ove Hajdarevićeve zbirke adaptirano/dramatizirano je deset priča – Čovjek odavde, Đavolov dvojnik, Silazak, Zlata, Klinika za plastičnu hirurgiju, Spržina fotografija, Perutanje kokoši, Logorsko ogledalo i Trešnja u Anhelinu snu.

„Silazak“ je priča o Ademu i Hani koji su se zatekli visoko u planini, s pokvarenim automobilom u sred ljetnjeg pljuska, o silasku do prvih kuća, o njihovoj ljubavi i jednoj staroj legendi o dvoje zaljubljenih koji su nestali u vrletima te planine …

Igrali su – Šerif Aljić, Minka Muftić, Edhem Husić, Drago Buka, Alija Aljović i Sead Bejtović

Adaptacija / dramatizacija – Selma Dizdar

Urednik – Šemsudin Gegić

Tonska realizacija – Mirsad Tukić

Produkcija – Dokumentarno-dramski program Radija Federacije BiH, 2007.godine

Foto – Selma Dizdar

 

 

Izvor: Federalna.ba

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.