Prof. dr. Ajdin Huseinspahić novi predsjednik BZK “Preporod” Zenica

 Prof. dr. Ajdin Huseinspahić novi predsjednik BZK “Preporod” Zenica

U petak 15. 1. 2021. godine održana je Izvještajno-izborna skupština Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zenica. Na Skupštini su usvojene izmjene Statuta, te informacije o aktivnostima i finansijskom poslovanju „Preporoda“ Zenica za period januar-novembar 2020. godine. U skladu s novim Statutom izvršena su imenovanja novih, te potvrđena imenovanja većine dosadašnjih članova Upravnog odbora. Za novog predsjednika zeničkog „Preporoda“ imenovan je prof. dr. Ajdin Huseinspahić, univerzitetski profesor na Katedri za historiju države i prava Pravnog fakulteta u Zenici. O planovima i programu rada novoizabrani predsjednik BZK “Preporod” Zenica za Biserje je istakao:

“U narednom mandatnom periodu BZK “Preporod” Zenica će biti fokusirana na istrajavanju u razvijanju, snaženju i očuvanju svijesti o ukupnosti bošnjačke kulture, jačanju patriotske svijesti i znanja o narodnoj cjelovitosti, pri čemu poseban akcenat treba dati odgovornosti svakog pojedinca prema nacionalnoj cjelovitosti, izgradnji uslova nacionalne organizovanosti u kojima će Bošnjaci u svoje ruke preuzeti sav teret aktivnosti na planu definisanja i realizacije svojih ciljeva. Posebno značajno će biti da na nivou Grada Zenica pokrene procese povezivanja svih bošnjačkih organizacija, upoznavanja i sprječavanja djelovanja svih oblika protivbošnjačkih ideologija i organizacija čija retrogradnost prolazi neopaženo zbog isticanja u prvi plan onoga što ne bi smjelo imati primat nad čašću, ponosom, identitetom i dignitetom. Stoga, na nama je sav teret aktivnosti na polju modeliranja bošnjačke kulturne scene i praćenju svih procesa na društveno-političkoj sceni koji se reflektuju na opće stanje Bošnjaka kako u Zenici tako i šire. Takvi procesi ne mogu niti smiju biti prepušteni isključivo političkim subjektima jer onda gubimo ono zbog čega živimo, ono zbog čega smo rođeni, ono zbog čega postojimo. Vrlo jasno mora biti diferencirana duhovna baza od materijalne nadgradnje u svakom društvu pa tako i našem, jer samo tako je moguć pravičan prosperitet ljudske zajednice. Teret te odgovornosti upravo nosi Preporod. U protivnom prijete nam daleko veće opasnosti od odlaska mladih, nezaposlenosti i sl.“

Prof. dr. Ajdin Huseinspahić  rođen je u Zenici. Pravni fakultet je završio na Univerzitetu u Sarajevu, postdiplomski na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, doktorski studiji na Pravnom fakultetu Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru. Zaposlen je na Pravnom fakultetu u Zenici gdje u zvanju vanrednog profesora drži nastavu na predmetu Historija države i prava Bosne i Hercegovine u sklopu Katedre za historiju države i prava.  Autor je knjige: Od dejtonske do berlinske Bosne i Hercegovine (pravno-politički položaj Bošnjaka).

Potpredsjednica UO BZK „Preporoda“ Zenica bit će zenička glumica Sabina Kulenović, dok su četiri nova člana Upravnog odbora: dr. sci Amir Ismić, dr. sci. Namir Škaljo, profesor Amir Hodžić, predsjednik „Preporoda“ Zenica u ratnim i poratnim godinama, te Mirza Husetić, dosadašnji predsjednik koji je krajem prošle godine podnio ostavku na tu funkciju.

Izbornoj skupštini BZK “Preporod” Zenica, u ime Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Bosne i Hercegovine, prisustvovao je Nermin Hodžić, direktor Službe za opće poslove, koji je ovom prilikom čestitao novoizabranom rukovodstvu te izrazio zadovoljstvo činjenicom da su u novo rukovodstvo birani neki od ranijih predsjednika zeničkog Preporoda. Hodžić je dodao: “Raznolikost profesionalnih pa i političkih orjentacija članova zeničkog Preporoda prilika je da se svako u svome polju djelovanja zalaže za Preporod”.

Podijeli

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 18 sekundi.